Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italija

Vatikan objavio Dekret o vakcinaciji službenika

vatikan

Taj se dokument poziva na potrebu da se zaštite vatikanski službenici na radnim mjestima, kao i smjernice Franjine vlastite komisije za COVID-19

Vatikan je ozbiljno shvatio stav pape Franje prema vakcinaciji – svaki službenik Vatikana koji odbije da primi vakcinu protiv koronavirusa bez valjanih medicinskih razloga bit će otpušten.

Dekret od 8. februara koji je potpisao guverner vatikanskog grada države izazvao je usijanu raspravu u četvrtak, jer njegove odredbe idu znatno izvan generalno dobrovoljne prirode vakcinacije od COVID-19 u Italiji i u većini ostalog svijeta.

Taj se dokument poziva na potrebu da se zaštite vatikanski službenici na radnim mjestima, kao i smjernice Franjine vlastite komisije za COVID-19, grupe savjetnika koji tvrde da je “moralna odgovornost vakcinisati se”, uzimajući u obzir da odbijanje vakcinacije “predstavlja rizik po ostale”.

U Dekretu se također navodi da vatikanski službenici koji odbiju vakcinaciju bez dokazane medicinske potrebe riskiraju sankcije i “prekid radnog odnosa”. Vatikan je apsolutna monarhija u srcu Rima koja djeluje nezavisno od italijanskih zakona i italijanske zaštite na radu.

Vatikan, koji ima oko 5.000 službenika, na putu je da možda postane i jedina zemlja koja je vakcinisala svoje kompletno odraslo stanovništvo nakon što je zdravstvena služba Svete stolice započela s cijepljenjem osoblja i njihovih porodica početkom januara Pfizerovim vakcinama. I Franjo lično primio je drugu dozu vakcine, prenosi AP.