Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tabuti sa žrtvama srebreničkog genocida spremni za transport u Potočare

Tabuti žrtava genocida spremni za transport u Potočare

Sve je spremno za komemoraciju 11. jula u Potočarima i ukop 127 identificiranih žrtava srebreničkog genocida.

Posmrtni ostaci žrtava identificirani su i spremni za kolektivnu dženazu 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima.

Kamion sa tabutima, prekriven zastavom Bosne i Hercegovine, u subotu u deset sati krenut će iz Visokog.

Proći će kroz Ilijaš, Vogošću, te će stati ispred zgrade Predsjedništva u Sarajevu. Potom će nastaviti svoj put do Fabrike akumulatora u Potočarima.

Sigurnosne agencije nemaju saznanja o bilo kakvom ugrožavanju komemoracije, kazao je na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici načelnik Ćamil Duraković.

Obilježavanje 21. godišnjice genocida počelo je 4. jula i trajat će do 17. jula. Radnici Komemorativnog centra Tuzla, su počeli kopati 127 mezara za do sada identificirane žrtve koje će konačno naći smiraj u Potočarima.

Prema podacima Organizacionog odbora, konačnih smiraj naći će 127 identificiranih žrtava. Među žrtvama koje će biti ukopane ima 12 maloljetnika, a najmlađi je 14-godišnji Avdija (Emina) Memić. Tu je i njegov dvije godine stariji amidžić Halil sa svojim ocem Abdurahmanom.

Očekuje se 7.000 učesnika na ovogodišnjem „Maršu mira“.

Kada je u pitanju „Marš mira 2016“, druga značajna manifestacija obilježavanja srebreničkog genocida, i ona može sutra početi. Trasa od Nezuka do Potočara u potpunosti je uređena i sigurna za pohod, a logistika osigurana, kao i prenoćište za učesnike u Liplju, Mravinjcima i Potočarima.

Do sada je u Potočarima ukopano 6.377 žrtava. S tim da 75 žrtava koje su ukopane u Potočarima nisu žrtve genocida, ali su ubijene u toku proteklog rata i ukopane su pored svojih članova porodica u ranim fazama ukopa, dakle prije 2003. godine, odnosno prije zajedničkih dženaza.