Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Tabuti žrtava preneseni na Musalu (FOTO)

10/07/2018

Iz kruga bivše Fabrike akumulatora u Potočarima u večernjim satima izneseno je 35 tabuta s posmrtnim ostacima identificiranih žrtava genocida u Srebrenici do prostora Musale u Memorijalnom centru Potočari, javlja Anadolu Agency (AA).

Tabute sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava na rukama do Musale prenijeli su članovi porodica ubijenih Srebreničana.

Kolona je formirana od bivše Fabrike akumulatora do Musale u mezarju Memorijalnog centra gdje će sutra biti klanjana dženaza i obavljen ukop. Večeras će biti proučena hatma-dova i tevhid za duše 35 žrtava srebreničnog genocida 1995. godine.

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 35 žrtava, među kojima je i četiri maloljetnika.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Vesid (Hasan) Ibrić, rođen 1979. godine. U vrijeme ubistva imao je 16 godina. Pored njega još tri maloljetnika bit će ukopana na ovogodišnjoj dženazi. Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Šahin (Šaban) Halilović, rođen 1924. godine. U vrijeme ubistva imao je 71 godinu.

Bit će ukopana i jedna žena, a radi se o Remzija (Salih) Dudić, koja je u vrijeme ubistva imala 20 godina. Rođena je 1975. godine. Ubijena je u koloni koja je otišla preko šume tražeći put do slobodne teritorije BiH, te će biti ukopana zajedno sa svojim mužem Nijazijom, koji je bio dvije godine stariji od nje.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se skoro 170 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop. Među njima su 43 osobe zvanično identificirane i DNK analizom i od strane porodica, a ostali samo na temelju DNK analize.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.000.

Svjedoče i opominju: Tišina i zeleni tabuti u hali Fabrike akumulatora u Potočarima

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.