Tadić: Interesi SNSD-a ne predstavljaju interese RS-a

BiH

narodna skupstina rs (2)

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma i predsjednik SDS-a rekao je danas da predstavnici RS u institucijama BiH nisu dobili priliku da ravnopravno odgovore na optužbe koje su u Narodnoj skupštini RS iznesene protiv njih, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, na sat vremena izlaganja Željke Cvijanović, predsjednice Vlade, nemoguće je odgovoriti u deset minuta što je mrlja na demokratskom kapacitetu parlamenta RS.

“Pošto nemamo mogućnosti da odgovorimo na to mi ćemo to što smo pripremili uključujući i moj govor dostaviti NS RS i javnosti na uvid”, rekao je Bosić.

Bosić je rekao da se s “ovom pričom” zakasnilo 18 godina, te da se stranke koje čine vlast na nivou BiH iz RS nisu bavile prenosom nadležnosti.

“Ovu raspravu je trebalo voditi 1998., 1999. i 2000. kad je predsjednik Narodne skupštine RS bio Petar Đokić i kad je na vlasti bila koalicija Sloga koju čine ove stranke sadašnje vladajuće većine. Treba li da vas podsjetim koje su sankcije trpjeli predstavnici SDS zato sto nisu željeli da pristanu na uvođenje pasoša, novih tablica i kad je Brčko izuzeto iz nadležnosti RS”, rekao je Bosić.

Kazao je da je poslije izlaganja premijerke RS očigledno da je sjednica sazvana kako bi se predstavnici vlasti iz RS na nivou BiH linčovali.

Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda je rekao da je do ovog došlo jer se polazi od teze da je ova vlada nepogrešiva i da je sve što napiše sveto slovo.

“Ja vas pitam je li ova vlada nepogrešiva? Ako je za vas nepogrešiva, ona je za nas itekako pogrešiva jer da nije ne bi bilo ovako loše stanje u RS. Mi ne možemo da prihvatimo kontitnuitet politike koja je RS dovela u ovakvo stanje. Mi smo protiv toga. Ljudi koji su glasali za nas su tražili da ne vodimo takvu politiku”, rekao je Tadić.

On je vlast u RS optužio da ne uvažava prijedloge opozicije, čak ni deset odsto te naveo da predstavnici RS u institucijama BiH uvažavaju preko 90 odsto sugestija Vlade RS.

Tadić je istakao da interesi građana predstavljaju interese Republike Srpske, a ne interesi SNSD-a.

Nakon obraćanja Bosića i Tadića počela je javna rasprava, a riječ je tražio veliki broj poslanika Narodne skupštine RS.