Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tužiteljstvo bih

Tadić predstavila OSCE-u aktivnosti protiv prekograničnog kriminala

Slika-2-TBiH-OSCE-04-10-2021.

Na sastanku je iskazana potpora Tužiteljstva BiH provođenju ovog projekta te dogovoren nastavak aktivnosti koji će između ostalog uključivati specijalističke edukacije i razmjenu iskustava u borbi protiv prekograničnog kriminala i oduzimanju nezakonito stečene imovinske koristi

Glavna tužiteljica Gordana Tadić predstavila je predstavnicima Misije OSCE-a u BiH rad i aktivnosti Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u borbi protiv organiziranog prekograničnog kriminala, kao i ključne elemente kojima se treba posvetiti kad je riječ o oduzimanju nezakonite imovinske koristi u predmetima koji se procesuiraju u pravosudnim institucijama na razini Bosne i Hercegovine, saopćilo je to tužiteljstvo.

Tadić i zamjenice Ozrenka Nešković i Diana Kajmaković razgovarale su s dužnosnicama projekta – Jačanje borbe protiv transnacionalnog organiziranog kriminala u jugoistočnoj Europi kroz poboljšanu regionalnu suradnju u privremenom i trajnom oduzimanju nezakonito stečene imovine Denise Mazzolani i Rebeccom Agule te s njihovim suradnicama Merimom Abdić i Erlin Agich.

Projekat se realizira u ukupno pet država korisnica među kojima je i Bosna i Hercegovina, a predstavnici projekta iz OSCE-a borave u posjeti partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Tužiteljstva BiH prezentirali su rad i ostvarene rezultate Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, u oblasti borbe protiv prekograničnog kriminala, sudjelovanju u regionalnim i međunarodnim operacijama te oduzimanju protupravne imovinske koristi, u okviru čega je u 2019. i 2020. godini oduzet novčani iznos od oko 6 milijuna KM te nekretnine, vozila i pokretna imovina.

Kao jedno od ključnih pitanja u ovoj oblasti, istaknuto je nepostojanje agencije na državnoj razini koja bi upravljala oduzetom nezakonito stečenom imovinom te je istaknuto da na rješavanju ovog problema treba intenzivno raditi.

Predstavnice Misije OSCE-a u BiH istakle su da je u okviru projekta moguće pružiti potporu agencijama i institucijama u Bosni i Hercegovini u vidu specijalističkih obuka i edukacija iz ove oblasti, uz korišćenje iskustava zemalja koje su već razvile dobru praksu u ovoj oblasti.

Na sastanku je iskazana potpora Tužiteljstva BiH provođenju ovog projekta te dogovoren nastavak aktivnosti koji će između ostalog uključivati specijalističke edukacije i razmjenu iskustava u borbi protiv prekograničnog kriminala i oduzimanju nezakonito stečene imovinske koristi.