Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrabre žene Kruščice

Investitori i njihovi politički mentori ne odustaju od gradnje dvije MHE na rijeci Kruščici

zene kruscice (1)

MI vodu ne damo i ne postoje uvjeti za ostvarivanja prava na vodu podnosioca zahtjeva, kao i način ostvarivanja tih prava, zaključuje Zukan

Poziv na Javnu raspravu za izdavanje prethodne vodne saglasnosti po zahtjevima investitora GENNA i HIGRAKON u postupku pribavljanja urbanističke saglasnosti, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, „podigao je na noge“ sve stanovnike Kruščice-Viteza, a posebno nas, hrabre žene Kruščice, stoji u saopćenju Hrabrih žena Kruščice, koje prenosimo u cijelosti:

– Iako je Općinsko vijeće Vitez 29. aprila 2021. dodine donijelo Zaključak u kome je podržan zahtjev javnosti i Hrabrih žena Kruščice da se zabrani gradnja malih hidrocentrala (MHE) dvije centrale na Kruščici brisanjem iz Nacrta Prostornog plana SBK/KSB za period 2005.-2015, investitori i njihovi interesni mentori ne odustaju od gradnje MHE na Kruščici, te su zakazali Javnu raspravu za utorak 05.10.2021. u 10 sati u sali općine Vitez.

„Presudama Kantonalnog suda Novi Travnik koje su poznate i ministarstvu i investitorima poništene su sve dozvole vezana za gradnju MHE na rijeci Kruščici (okolišne dozvole, urbanističke suglasnosti i građevinske dozvole). U međuvremenu Ugovori i Anexi o koncesiji za gradnju MHE u Vitezu, koji je donesen još davne 2007.godine je istekao, tako da sve ove činjenice idu u prilog našem stavu i mišljenju da je bespredmetno pokretati novu proceduru oko izgradnje dvije MHE“, istakla je Mika Tibold. „ Javnost i stanovnici Kruščice neće dozvoliti nikakve aktivnosti kojima bi se ugrozio opstanak naše rijeke. Svaki budući pokušaj kantonalnih vlasti i resornih ministarstava osuđen je na neuspjeh, jer prvo pravilo za izdavanje bilo kakvih dozvola je saglasnost i podrška lokalnog stanovništva, a to vi gospodo iz Ministarstva vrlo dobro znate, MI ne podržavamo izgradnju ovih centrala i valjda vam je to do sada bilo jasno“, zaključuje Tibold.

„Našu rijeku želimo sačuvati po svaku cijenu kao mjesto za odmor, rekreaciju, sport i kupanje, mjesto gdje će svaki stanovnik Kruščice i šire regije moći doći i uživati i koristiti vodu onako kako to propisuje Zakon o vodama FBiH. Puno je pitanja na koje mi nikada, pa ni sada, nemamo odgovore, navest ćemo neka: Ko ima prioritet korištenja vode? Lokalno stanovništvo koje treba imati pitku vodu u svojim domaćinstvima ili neki privatni investitor koji namjerava ubaciti pitku vodu u cijevi i ostaviti stanovništvo bez vode. Da li je iko ikada mjerio protok vode i odredio ekološki prihvatljiv protok? Da li su provođeni bilo kakvi istražni radovi i po kojoj metodologiji?, dodaje predsjednica Ekološkog društva Bistro i hrabra žena Kruščice Amela Zukan.

„Zbog svega navedenog, naš stav je jasan – MI vodu ne damo i ne postoje uvjeti za ostvarivanja prava na vodu podnosioca zahtjeva, kao i način ostvarivanja tih prava“, zaključuje Zukan, stoji u saopćenju.

„Hrabre žene Kruščice“ već godinama ukazuju na netransparentnost i nezakonitost provedenih procedura i postupaka za izdavanje dozvola za gradnju MHE na rijeci Kruščici. Žene su svojim tijelima spriječile investitore da započnu izgradnju MHE tako što su u više navrata blokirale prolaz građevinskim strojevima na „mostu“ koji će postati simbol otpora običnog čovjeka pravnom nasilju zarad privatnih interesa.