Tadić primio novog ambasadora Holandije u BiH

BiH

tadic_ambasador holandije

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBIH) Ognjen Tadić primio je danas u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Holandije u BiH Reinouta Caspara Vosa.

Ambasador Vos interesovao se za opštu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, u svjetlu procesa evropskih integracija BiH i nove Strategije Evropske komisije za region Zapadnog Balkana.

Tema razgovora bile su i izmjene Izbornog zakona BiH, kao i izmjene Ustava BiH u vezi sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, predsjedavajući Tadić naglasio je da je o toj temi potrebno relaksirati razgovore koji danas, kako je rekao, služe za animiranje birača određenih političkih partija, posebno u Federaciji BiH.

Predsjedavajući Tadić posebno je podvukao značaj uspostavljanja principa vladavine prava, kao jednog od važnijih preduslova za snažniji razvoj ekonomije i dovođenje investitora iz Holandije i drugih zemalja Evropske unije u Republiku Srpsku i Federaciju BiH.