Tadić: U priči o akcizama je presudila ruka međunarodne zajednice

20180124_2_28292274_30103767_Web

Ognjen Tadić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Narodne stranke, danas je posjetio ured Anadolu Agency za Balkan u Sarajevu. Tokom posjete je naglasio o usvajanju izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH presudila “međunarodna ruka”, te da očekuje da će Ustavni sud BiH prihvatiti apelaciju poslanika Predstavničkog doma.

“Prije nekoliko dana smo dobili prijedlog zakona o budžetu, koji nam je došao iz Predstavničkog doma i na prvi pogled uočljiva su dva podatka. Prvo, što se tiče potrošnje ona nije povećana i ona je na nivou 950 miliona konvertibilnih maraka, koliko je bila i niz godina ranije. Znači da je neki stepen racionalizacije u zajedničkim organima održan i nema rastrošnosti. S druge strane, ono što je povećano je ta stavka koja se tiče međunarodnih obaveza i ona je sada na milijardu i pet milion KM. Dakle 45 miliona maraka su veće obaveze BiH koje isplaćuje preko tog budžeta, nego što je sva potrošnja u BiH na osnovu tog budžeta”, kazao je Tadić i dodao:

“Ekonomisti bi sigurno stavili veliki znak pitanja zbog čega je to tako? Odgovor je jasan. Proizvodnja u ovoj zemlji, naša sposobnost da plasiramo sve što se proizvede, da otvorimo neke nove institucione procese, koji bi stabilizovali ekonomske prilike, izostala je. Uprkos silnoj i više puta javno izraženoj želji da se kroz takozvane evropske procese i te reforme pokuša nešto srediti na tom planu. Savjet ministara neće imati problem kada je u pitanju finansiranje, ali hoće građani zbog toga što ne mogu očekivati nikakvo značajno poboljšanje.”

Ipak, Tadić je dodao da se nada kao običan čovjek da će već sljedeće godine situacija biti bolja i da će to biti dobra vijest za sve ljude koji žive u BiH.

Osvrnuo se i na usvojene izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH u kojima je ključna stavka povećanje cestarina od 0,15 KM, a koje bi trebale stupiti na snagu 1. februara ove godine.

“Na kraju je u svemu tome presudila ruka međunarodne zajednice, koja je obezbijedila većinu, koja je stala iza toga pod nekim uslovima koji su upravo takvi zbog toga što mi nismo u stanju da na drugi način dokažemo neki kredibilitet”, smatra Tadić.

Dodao je da je po njemu većina izabrala najgoru opciju, a to je da samo prihvati da se od nje traži i da ne uradi ništa, niti da poboljša svoj rejting, niti da spriječi neke nepovoljne okolnosti.

Tadić smatra da je dobra odluka da apelaciju Ustavnom sudu BiH o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama podnese četvrtina poslanika iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer su tu Srbi, Hrvati, Bošnjaci, predstavnici oba entiteta i raznih političkih opcija.

“Neka on da konačnu riječ da li je moguće da takav zakon funkcioniše, imajući u vidu kršenja procedure koja su prethodila njegovom objavljivanju u Službenom glasniku, a što između ostalog uključuje činjenicu da tekst nije isti na sva tri jezika. Za očekivati je od Ustavnog suda da bude na visini svog zadatka”, naglasio je Tadić.

Istakao je i da se nada da pojedinci u Ustavnom sudu, koji su tamo došli zahvaljujući podršci nekih političkih stranaka koje su glasale za akcize, neće prilikom odlučivanja reći da se drži nekog stranačkog stava.