BiH

sve liči na devedesete

“Tageszeitung”: Nacionalisti rade na destabilizaciji BiH, nedostaje adekvatan odgovor EU

07/10/2021

Pa ipak, polako se u svim dijelovima Balkana formiraju demokratski pokreti, koji "ne mogu više trpjeti nacionalistički orijentirane i korumpirane kleptokrate"

Njemački list Tageszeitung (taz) počinje članak opisom jedne čajdžinice u Sarajevu koja nosi ime “Franz i Sophie” te podsjeća na atentat na austrijskog prijestolonasljednika i njegovu suprugu 1914. godine koji je bio okidač za Prvi svjetski rat, prenosi Deutsche Welle.

Njen vlasnik Adnan je tokom posljednjeg rata kao dijete bio u Njemačkoj. Njegova porodica je morala pobjeći jer pripada etničkoj grupi Bošnjaka. To što se u Srbiji sad propagira “srpski svet” izaziva kod njega nemir. Jako je osjetljiv na sve što miriše na nacionalizam. U svojoj čajdžinici on je zaposlio jednu mladu Srpkinju iz Republike Srpske i živi tradicionalnim multietničkim životom. Retorika koja se sad koristi podsjeća ga na 1991. kad je u Beogradu proklamirana Velika Srbija.

To znači, ujedinjenje svih Srba s prostora bivše Jugoslavije u jednu državu, piše novinar “TAZ-a” Erich Rathfelder i dodaje:

“Velika Srbija se trebala realizirati napadačkim ratom na Hrvatsku, a potom i na BiH. Posljedica toga su bili zločini etničkog čišćenja i troipogodišnja opsada Sarajeva. ‘Srpski svet’ ne podsjeća samo Adnana na politiku devedesetih, već izaziva strah u Sarajevu, posebno s obzirom na trenutne konflikte u Crnoj Gori, gdje Srpska pravoslavna crkva skupa s nacionalistima potiče nemire, ali i na granici s Kosovom koju su nedavno nadlijetali borbeni avioni i gdje su bile dovedene trupe iz Srbije”.

Sve to uznemirava i 87-godišnjeg SDP-ovca Mehmeda Čehajića, koji je kao dijete preživio 2. svjetski rat, a u posljednjem ratu uspio izvući živu glavu nakon što je jedna granata eksplodirala 200 metara od čajdžinice. On ne kritizira samo srpske i hrvatske nacionaliste, već i muslimansku nacionalističku stranku SDA i njezina vođu Bakira Izetbegovića i stalno se zalaže za pomirenje, piše Deutsche Welle.

Ali to što nakon Inzkovog nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida radi Dodik, Čehajića teško pogađa, kao uostalom i mnoge druge u Sarajevu, konstatira novinar “TAZ-a”.

– Inzko je time želio poduzeti nešto protiv nacionalističkih ideologija i negiranja zločina, ne samo onih koje su počinili Srbi. Zakon je trebao biti uvod u proces pomirenja. Ali reakcija je bila žestoka. Srpski nacionalisti ne žele ni čuti za pomirenje, za njih su ratni zločinci osuđeni pred Haškim tribunalom heroji. Mladi nose majice s njihovim likovima. A kad bi priznali zločine, to bi dovelo u pitanje opstanak Republike Srpske – piše novinar “TAZ-a” i dodaje da je na teritoriju današnje RS prije rata živjelo više od polovice nesrba, a tek je “vojnom okupacijom ove regije i etničkim čišćenjem omogućen nastanak ovog entiteta”.

Kao reakcija na Zakon o zabrani negiranja genocida svi Srbi su povučeni iz zajedničkih institucija BiH i parlamenta. Oni traže, uz podršku Rusije i Kine, ukidanje dužnosti visokog predstavnika i zajedničkog suda. Dodik traži i povlačenje srpskih vojnika iz Oružanih snaga BiH i formiranje Vojske RS, opisuje situaciju novinar taz-a.

– Želi li Dodik time otcjepljenje RS-a, koje stalno traži, provesti oružjem? Već godinama ruski oficiri vojno obučavaju srpske policajce pod plaštom borbe protiv terorizma. To nije prošlo neprimijećeno u NATO-u. Tokom jednog vojnog manevra ovoga ljeta, američke trupe su prošle kroz Banju Luku” – navodi njemački list, a prenosi DW.

List primjećuje i da hrvatski nacionalisti rade na destabilizaciji BiH kao i da se njihov vođa i šef HDZ-a Dragan Čović stalno žali kako su Hrvati u entitetu Federacija BiH potlačeni.

– U stvarnosti su Hrvati privilegirani i imaju u institucijama BiH puno više mjesta nego što im to proporcionalno pripada. Čović traži Izborni zakon u interesu svoje nacionalističke stranke HDZ – piše “TAZ” napominjući i da se hrvatski predsjednik Milanović proglasio predsjednikom svih Hrvata, pa time i onih iz BiH.

Njemački list konstatira da je BiH “poput seizmografa” kad je u pitanju razvoj događaja na Balkanu i dodaje:

“Naravno da oni u Bruxellesu i Berlinu to dobro znaju. Zna se da Rusija pokušava spriječiti proširenje EU-a, a prije svega NATO-a, i podržati nacionalističke snage ne samo ‘srpskog sveta’, već i one u Sjevernoj Makedoniji i Hrvatskoj. Postoji opasnost i da bi konferencija o Balkanu, koja se održala u Sloveniji, mogla podcijeniti najnoviji razvoj situacije na Balkanu”.

Na to, kako primjećuje dalje “TAZ”, ukazuju nedavni posjeti Angele Merkel i Ursule von der Layen regiji.

– Obje političarke su dale do znanja da u Vučiću vide pouzdanog partnera. Predstavnici demokratske opozicije na to gledaju sa zabrinutošću. To ih podsjeća na ponašanje međunarodne zajednice pred rat 90-ih, kad se udvarala Miloševiću. Ono malo opozicionara, koji su u Vučićevom diktatorskom režimu još javljaju za riječ, zgroženi su – konstatira “TAZ”, a prenosi DW.

Pa ipak, polako se u svim dijelovima Balkana formiraju demokratski pokreti, koji “ne mogu više trpjeti nacionalistički orijentirane i korumpirane kleptokrate”. Proteklog vikenda je na hiljade ljudi pod vodstvom gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića prosvjedovalo zbog Dodikove korupcije i korupcije u njegovoj stranci. Na teritorijima pod kontrolom Bošnjaka je muslimanska nacionalistička SDA sve slabija i “u povlačenju”, piše njemački novinar.

“U Zagrebu je lijevo-zeleni aktivist Tomislav Tomašević pobijedio na izborima. Za Adnana i Mehmeda Čehajića to su znaci nade. A i zeleni čaj im malo bolje šmeka nego inače”, zaokružuje svoju priču novinar lista Tageszeitung iz Berlina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.