Četvrti u ovoj godini

Tarik Rahić v.d. direktora Agencije za javne nabavke

Vijeće-ministara-BiH

U ovoj godini na čelu Agencije su bili Đenan Salčin, Muamer Bandić, koji se doduše na toj poziciji zadržao tek jedan dan i Kenan Vehabović

Vijeće ministara BiH imenovalo je Tarika Rahića za v.d. direktora Agencije za javne nabavke, objavljeno je u posljednjem izdanju Službenog lista BiH. Rješenje o Rahićevom imenovanju primjenjuje se od danas, a trajat će do okončanja konkursne procedure za izbor prvog čovjeka Agencije, a najduže na mandatni period od tri mjeseca. Prema dostupnim informacijama Rahić je certificirani trener Agencije za javne nabavke, a na poziciju v.d. direktora imenovan je nakon što je Vijeće ministara BiH razriješilo Kenana Vehabovića s te dužnosti na njegov zahtjev.

Inače, u ovoj godini i to samo u nekoliko mjeseci na čelu ove agencije bila su četiri direktora. Naime u turbulentnom periodu pojačanih javnih nabavki u periodu april-maj kada su mnoge institucije i ustanove nabavljale mnoga sredstva za borbu protiv Covid-19 po hitnom postupku, a što je rezultiralo i brojnim prijavama zbog kršenja zakona, na čelu te institucije još uvijek je bio Đenan Salčin.

U međuvremenu je proveden konkurs za direktora, ali se Vijeće ministara BiH nije se obaziralo na to, pa ja za v.d. direktora Agencije za javne nabavke u augustu imenovalo Muamera Bandića, koji se na toj poziciji pak zadržao samo jedan dan, jer je Agencija za državnu službu BiH postupila po rezultatima konkursa i imenovala Kenana Vehabović koji je bio prvoplasirani na konkursu.

Međutim, nedavno je Vehabović podnio ostavku na ovu poziciju , te je Vijeće ministara BiH ponovo imenovalo v.d. direktora, ovaj put Tarika Rahića.