BiH

stigla u tužilaštvo

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Osmana Memedagića

04/11/2020

Prije dvije sedmice Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mehmedagića i Pekića koja ih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja

Potvrđena optužnica Suda BiH protiv direktora i rukovodioca Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH /OBA/ Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića stigla je u pisarnicu Tužilaštva BiH, izjavio je Srni postupajući tužilac u ovom predmetu Oleg Čavka.

Sudija za prethodno saslušanje Suda BiH Enida Hadžiomerović potvrdila optužicu protiv Mehmedagića i Pekića koja ih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Sam Mehmedagić izjavio je danas Srni da nije upoznat da je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv njega i istakao da nije dobio nikakav dopis iz ove pravosudne institucije.

“Pune ruke su mi posla, radim i nemam nikakvu informaciju da je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv mene. Nisu me ni advokati o tome obavijestili”, rekao je Mehmedagić.

Jedan od Mehmedagićevih advokata Senka Nožica rekla je Srni da ni ona nije dobila informaciju da je protiv Mehmedagića potvrđena optužnica.

“Moj kolega advokat, koji takođe zastupa Mehmedagića, me nije obavijestio da je dobio bilo kakav dopis iz Suda BiH kada je riječ o optužnici”, rekla je Nožica.

Prema navodima federalnih medija, 10. novembra biće održano ročište na kojem će biti razmatran prijedlog o određivanju mjera zabrane koje je predložilo Tužilaštvo BiH, odnosno postupajući tužilac Oleg Čavka.

Tužilaštvo BiH traži da se Mehmedagiću zabrani obavljanje dužnosti direktora do okončanja krivičnog postupka.

Prije dvije sedmice Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mehmedagića i Pekića koja ih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Onu su optuženi da su tokom avgusta zloupotrijebili službeni položaj ili ovlaštenja, kao i resurse i kapacitete OBA BiH radi privatnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija o pošiljaocu anonimne krivične prijave protiv direktora OBA.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.