BiH

rektor unsa

Škrijelj: Zahtjevi studenata opravdani, mogući protesti

04/11/2020

Pojasnio je da bi protesti bili ogranizovani u grupama po 60 osoba, što znači da bi od Ilidže do centra grada bilo nekoliko hiljada takvih grupa

Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj izjavio je danas da postoji mogućnost organizovanja masovnih protesta, uz poštivanje epidemiološko-higijenskih mjera, na koje bi pozvao 2.600 zaposlenih na UNSA i više od 22.000 studenata.

– Ovo je posljednji trenutak kada dižemo svoj glas kao Univerzitet i od danas sam i ja u protestima kao rektor na strani studenata koji imaju opravdane zahtjeve, jer ne želim da nas više iskorištavaju uzimajući novac, a ne radeći, uposlenici Medicinskog fakulteta UNSA i Kliničkog centra UNSA koji su uskratili pravo studentima na školovanje – kazao je Škrijelj na pres-konferenciji.

Pojasnio je da bi protesti bili ogranizovani u grupama po 60 osoba, što znači da bi od Ilidže do centra grada bilo nekoliko hiljada takvih grupa.

– Ako ovako nastave da rade Medicinski fakultet UNSA i Klinički centar UNSA naše građane ubrzo neće imati ko da primi na pregled – istakao je Škrijelj.

Dodao je da ne isključuje mogućnost da će možda već iduće sedmice sazvati hitnu sjednicu Senata Univerziteta u Sarajevu i tražiti razmatranje obustave rada Univerziteta u znak solidarnosti sa studentima.

– Ukoliko studentima Fakulteta zdravstvenih studija, Stomatološkog i Farmaceutskog fakulteta, te Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, za koje je Medicinski fakultet odbio izvoditi nastavu, ne bude uspostavljena nastava do kraja ove sedmice, ti fakulteti će angažovati profesore sa drugih univerziteta – rekao je Škrijelj.

Naglasio je da će Univerzitet tražiti od Vlade KS da sredstva budu skinuta sa budžeta Medicinskog fakulteta UNSA i Kliničkog centra UNSA i preusmjerena za plaćanja profesora koji žele raditi.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.