Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tegeltija: Biće ispitana ratna uloga svih sudija i tužilaca u BiH

Milan Tegeltija

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija izjavio je večeras da će sve sudije i tužioci u BiH biti obuhvaćeni odlukom VSTS-a da se od tužilaštava u BiH zatraže podaci da li se protiv njih vode istrage za ratni zločin.

Tegeltija je rekao da se odgovori od tužilaštava moraju dobiti, te izrazio nadu da će se to desiti u razumnom roku.

“Šta će biti dalje, zavisi od odgovora”, istakao je za RTRS Tegeltija i dodao da nakon toga dalje korake treba da preduzimaju Kancelarija disciplinskog tužioca i Tužilaštvo BiH.

Tegeltija je naglasio da se ne može dozvoliti da se ćuti na takve stvari i da se mora dati nekakav odgovor na navode u informaciji koju je VSTS-u dostavio Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske o ratnim sudijama i tužiocima, koji i sada obavljaju pravosudne funkcije u BiH.

“Jer zamislite da ljudi, koji su obuhvaćeni ovom informacijom, ostanu pod velom šutnje. Moramo reći da li je to istina ili ne. Mislim da je za sve nosioce pravosudnih funkcija u BiH, sudije i tužioce, korisno da se te činjenice ispitaju i da damo konačni odgovor na to pitanje”, kaže Tegeltija.

On je poručio da najnoviji zaključci VSTS-a nisu selektivni jer se odnose na sve sudije i tužioce, te da niko ne treba da se plaši ako je tokom rata radio “čestito, čisto i pošteno”.

“Niko nema razloga da se boji. Evo, prvi ja da budem ispitan šta sam radio tokom rata”, rekao je Tegeltija.

On je naveo da se zaključcima VSTS-a nastoji vratiti povjerenje u pravosuđe u BiH, te da su ove odluke upravo donesene u korist tužilaca i sudija.

“Moramo da imamo u vidu sve žrtve rata u BiH kako bismo vratili njihovo povjerenje u pravosuđe”, istakao je Tegeltija.

On je naglasio da su pritisci na VSTS veliki, a posebno oni “iza kulisa” jer, kako kaže, postoje retrogradne snage u pravosuđu i okolo koje govore da je stanje u ovoj oblasti haotično i gore nego kada su ga oni kontrolisali.