Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament bih

Tegeltija: CIK neka priprema izbore, finansije su problem Vijeća ministara

tegeltija

Kojović koji je također želio pitati predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o finansiranju lokalnih izbora, podsjetio je na zakonski rok od 14 dana koji teče od momenta objavljivanja izbora da bi se sredstva za lokalne izbore morala prebaciti na adekvatne račune

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odgovarajući na pitanje zastupnice Sanje Vulić (SNSD) da li će sredstva iz budžeta institucija BiH za provođenje lokalnih izbora biti predviđena i dostupna i kada, odgovorio da je što se tiče finansiranja lokalnih izbora, jasna obaveza Vijeća ministara BiH koju ima prema tome.

Napomenuo je da je u prvom prijedlogu budžeta koji je bio dostavljen Predsjedništvu BiH definirana pozicija za provođenje lokalnih izbora u onom iznosu u kojem je to definirano.

– Sigurno je da će se i u ovome budžetu koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH, a poslije toga i Parlamentarnoj skupštini BiH, naći planirana sredstva za izbore. Ukoliko se i desi da postoje neke poteškoće s usvajanjem budžeta, Vijeće ministara BiH ima mogućnost da donese potrebnu odluku da se osiguraju sredstva za provođenje izbora, iako budemo u sistemu privremenog finansiranja. Moj apel je, prije svega CIK-u BiH, da nastavi sve izborne radnje koje su neophodne za provođenje lokaln ih izbora, a da problem finansiranja ostavi Vijeću ministara BiH – kazao je Tegeltija.

On je podsjetio da je Vijeće ministara BiH ranije utvrdilo prijedlog nacrta budžeta i uputilo ga u proceduru Predsjedništvu BiH.

Po njegovim riječima, trenutak kada su donosli budžet i trenutak kada su ga pripremali se značajno razlikovao sa stanovišta potreba i problema koji su se pojavili u cijelom društvu pa i u BiH vezano za pandemiju virusa korona.

– Na sjednici Predsjedništva BiH donesen je zaključak da se budžet institucija BiH vrati Vijeću ministara BiH kako bi se on pripremio u skadu s novonastalom situacijom i potrebama koje se javljaju. Zaključak Predsjedništva BiH je bio da Vijeće ministara BiH do 31. marta prijedlog novog budžeta dostavi Predsjedništvu BiH, s prijedlogom da se uvaži ovo stanje – podsjetio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Poslanik Predrag Kojović (Naša stranka), koji je također želio pitati predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o finansiranju lokalnih izbora, podsjetio je na zakonski rok od 14 dana koji teče od momenta objavljivanja izbora da bi se sredstva za lokalne izbore morala prebaciti na adekvatne račune.

Njegovo drugo pitanje je bilo da li je Vijeće ministara BiH uradilo išta, ili planira uraditi, na implementaciji presude kojom je naloženo održavanje izbora u Mostaru?

– Da li Vijeće ministara radi ili planira raditi na izmjenama i dopunama Izbornog zakona koje bi omogućile da se izbori u Mostaru održe prvi put nakon 12 godina – naveo je Kojović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je odgovorio da, što se tiče održavanja lokalnih izbora u Mostaru, do njega ni od CIK-a BiH niti bilo kog drugog organa u BiH do sada nije došla bilo kakva informacija da je potrebno nešto da Vijeće ministara BiH uradi da bi se održali lokalni izbori u Mostaru.

Dodao je da će ovo provjeriti i obavijestiti poslanika u pisanoj formi.