Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poslanici uoči sjednice za fokus

Tegeltija da saopći imena ubica Dženana Memića i Davida Dragičevića ili da najavi ostavku

Parlamentarci

Za razliku od većine u Predstavničkom domu BiH koja pozdravlja raspravu o stanju pravosudnog sistema u BiH i smatra je korisnom, iz SNSD-a poručuju da će sutrašnja sjednica biti samo prilika “da se poslanici ispričaju”

Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine sutra će održati tematsku sjednicu o stanju u pravosuđu u našoj zemlji i radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH. Prisustvo sjednici najavio je i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, čiji je dolazak na sjednice najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji već mjesecima tražila većina u Predstavničkom domu. U međuvremenu VSTV-ovi izvještaji o radu za 2017. i 2018. godinu koji su se našli pred parlamentarcima na sjednici u januaru nisu dobili podršku nijednog od tada 39 prisutnih od ukupno 42 poslanika .

O “potkivanju” i sastanku s Dodikom

U Parlamentu je bilo zahtjeva i za Tegeltijinom ostavkom naročito zbog afere “Potkivanje”, no on je na sve kritike iz najvišeg zakonodavnog tijela poručivao da Parlament BiH nije nadređen VSTV-u, te da je ta pravosudna institicija “nezavisno tijelo” o čijem radu ne mogu ni na koji način odlučivati parlamentarci.

Brojne kritike na Tegeltijin račun domaćih zvaničnika, ali i međunarodne zajednice uslijedile su i nakon što se on nedavno odazvao pozivu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a da prisustvuje sastanku na kojem su razmatrane instrukcije o načinu blokada institucija BiH, a zbog Dodikovog nezadovoljstva odlukama Ustavnog suda BiH iz kojeg želi izbaciti strane sudije.

Sve su ovo teme o kojima će se zasigurno sutra raspravljati u najvišem zakonodavnom tijelu BiH, a očekivanja poslanika su da će ova sjednica rezultirati i konkretnim zaključcima koji će doprinijeti poboljšanju stanja u pravosuđu, opterećenom brojnim problemima i u koje prema brojnim dosadašnjim istraživanjima građani imaju veoma nizak stepen povjerenja.

Alma Čolo, zastupnica SDA u Predstavničkom domu za Fokus kaže da je otvaranje ove teme u Parlamentu BiH s obzirom na brojne kritike s kojima su suočene pravosudne institucije bilo neophodno.

– Parlament BiH je taj koji donosi zakone o Sudu, Tužilaštvu i VSTV-u BiH i dobro je da se razgovara o pravosuđu jer svaka rasprava može dovesti do poboljšanja stanja.Korisno je da razmijenimo mišljenja. Imamo i izvještaj eksperta Pribea u kojem su uočene određeni nedostaci u pravosudunom sistemu i nešto treba mijenjati. Treba mijenjati Zakon o VSTV-u, treba vidjeti kako uspostaviti Vrhovni sud na nivou džave i Parlament je jedini pozvan da to radi. Parlament je taj koji je propisao procedure izbora članova VSTV-a , njihov mandate i sve ono što je vezano za posao koji oni rade . Vlast u BiH jeste podijeljena na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, ali zakonodavna vlast ima pavo da raspravlja o svakoj oblasti i svakom segmentu društvenog života u državi koju pravno uređuje – ističe Čolo.

Saša Magazinović , predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a kaže za Fokus da ima konkretna očekivanja od sutrašnje sjednice, te i on smatra da Parlament BiH može utjecati na pozitivne promjene u pravosudnom sistemu BiH.

– Prije svega ja očekujem da će nam predsjednik VSTV-a sutra reći ko je ubio Dženana Memića i ko je ubio Davida Dragičevića jer sam siguran da i on to zna. Smatram da iz rasprave o pravosuđu u Parlamentu BiH mogu proizaći određeni zaključci čija provedba će poboljšati situaciju u ovoj oblasti – ocjenjuje Magazinović.

Uvesti nadzor i sankcije

Zlatan Begić, poslanik DF-a u Predstavničkom domu za Fokus ocjenjuje da Parlament BiH ima dužnost i nadležnost da razmotri stanje u pravosuđu, te da donošenjem konkretnih zakonskih rješenja poboljša stanje u ovoj oblasti. On se osvrnuo i na činjenicu da će sjednici prisustvovati i Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a. Begić kaže da ima određena pitanja , ali kako kaže i odgovore za Tegeltiju.

– Ali,prvo bih volio da čujem šta gospodin Tegeltija nakon svega ovoga, nakon kompletne situacije koja nažalost vlada u našem pravosuđu ima da kaže. Da sam ja na njegovom mjestu, imajući u vidu stanje u VSTV-u na čijem čelu se on nalazi ja bih sutra pred zastupnicima najavio ostavku. Ali, naravno teško da će do toga doći . On to sigurno neće uraditi, sada je na nama da učinimo sve da u narednom period putem zakonskih rješenja utvrdimo metode efikasnog nadzora nad radom pravosuđa i da utvrdimo i vrlo konkretne sankcije ukoliko dođe do kršenja službene dužnosti od strane nosilaca pravosudnih funkcija – istakao je Begić.

Damir Arnaut, poslanik Naše stranke, za Fokus kaže da će sutrašnja sjednica pokazati ko je u Predstavničkog domu zainteresiran da se stanje u pravosuđu poboljša.

– Iz izlaganja i glasanja poslanika bit će jasno ko tematsku sjendicu želi iskoristiti isključivo za deklarativne potrebe, a ko je istinski zainteresovan za usvajanje suštinskih prijedloga koji su na tragu zahtjeva iz Izvještaja Evropske komisije, Pribeovog izvještaja i slično -kaže Arnaut.

Za razliku od većine u Predstavničkom domu, Snježana Novaković-Bursać, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD- a ocjenjuje da će sutrašnja sjednica biti svojevrsna “predstava”.

– Očekivanja su takva da će to samo biti prilika da se poslanici dobro ispričaju s obzirom da je pozicija Parlamentarne skupštine BiH u ovom slučaju gotovo zanemariva. Mi izvještaje VSTV-a i Tužilaštva samo primamo k znanju i reforma pravosuđa nam je namijenila takvu ulogu. Tako da će ta sjednica samo biti jedna odlična pozornica da se poslanici ispričaju -smatra Novaković-Bursać.