BiH

vijeće ministara

Tegeltija: Državni budžet za nekoliko dana, dogovor o Mostaru moguć ove sedmice

15/06/2020

Predsjedavajući Vijeća ministara naglasio je da budžet BiH nema problema da planira 4.187.000 KM za finansiranje lokalnih izbora, da će sredstva biti u budžetu, a da je sve ostalo na Centralnoj izbornoj komisiji

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da će budžet zajedničkih institucija biti usvojen u narednih nekoliko dana, a parlamentarnu proceduru trebalo bi da prođe u narednih 30 dana.

Tegeltija je naveo da je budžet zajedničkih institucija mnogo jednostavnije usvajati, jer njegov najveći dio služi za plate i finansiranje zajedničkih institucija, dok kapitalnih projekata, socijalnih davanja i slično nema.

“Ono što će biti specifično za ovaj budžet jeste da ćemo smanjiti mnoge troškove i da ćemo odsutati od planiranog povećanja plata od četiri odsto za zaposlene u zajedničkim institucijama. Pokušaćemo da stvorimo fond sredstava koji ćemo koristiti kao pomoć onima koji su pretrpjeli štetu zbog pandemije virusa korona”, rekao je Tegeltija.

On je dodao da postoji nekoliko modela kako dodijeliti ta sredstva, od doznačavanja sredstava entitetima i Brčko distriktu, do direktne intervencije.

Tegeltija je naveo da postoji mogućnost pomoći medijima, sportu, kulturi i slično.

Predsjedavajući Vijeća ministara naglasio je da budžet BiH nema problema da planira 4.187.000 KM za finansiranje lokalnih izbora, da će sredstva biti u budžetu, a da je sve ostalo na Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH koja treba da provede procedure i na građanima koji treba da izađu na izbore.

“Kada je izbor članova CIK-a u pitanju, postoje tri problema koje bi svi trebalo da znamo. Prvi je da se članovi CIK-a ne mijenjaju u izbornom periodu, drugo je pitanje prekršene procedure, a treće pitanje legitimiteta ljudi koji su izabrani”, naglasio je Tegeltija.

On je poručio da preko te tri stvari olako prelaze svi u BiH, pa čak i međunarodna zajednica.

“To je znak da postoji neki čudan dogovor, sa čudnim motivima da se CIK izabere na ovaj način. Namjera je drugačija od one koja se javno saopštava”, ocijenio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, iza te priče stoje političke partije koje bi pravile neki drugi dogovor u BiH od onoga koji trenutno postoji, ali da mnogo više zabrinjava stav međunarodne zajednice, koja gleda blagonaklono na svjesno kršenje propisa u nečemu što su demokratski izbori.

Tegeltija je naveo da ima blokada u Vijeću ministara, čak i većih od blokade sredstava Međunarodnog monetarnog fonda, te da su one posljedica odnosa u Federaciji BiH, koji ne mogu da se definišu.

Tegetija je izrazio nadu da će biti dogovoreni izbori u Mostaru, da je dogovor moguć u toku ove sedmice, čime bi bili relaksirani odnosi u Federaciji BiH, a samim tim i na nivou BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.