Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

TUZLANSKI KANTON

Nakon priče o ponovnom zatvaranju tržnih centara oglasio se Krizni štab

banka_redovi tuzla (1)

Na snazi je naredba o nošenju zaštitne opreme (maske) na svim javnim mjestima i zatvorenim prostorima te održavanju fizičke distance

Krizni štab Tuzlanskog kantona saopćio je večeras javnosti da su informacije o zatvaranju tržnih centara zbog povećanog broja slučajeva koronavirusa netačne.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Obavijest za građane. Pošto su se pojavile dezinformacije da je Krizni štab Tuzlanskog kantona donio odluku o zatvaranju tržnih centara i zabrani javnih okupljanja, obavještavamo vas da to nije tačno. Na snazi je naredba o nošenju zaštitne opreme (maske) na svim javnim mjestima i zatvorenim prostorima te održavanju fizičke distance. Pojačan je inspekcijski nadzor i bit će kažnjavani svi koji se ne budu pridržavali navedene naredbe”, navodi se u saopćenju kojeg potpisuje dežurni u Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite Vjekoslav Banović.

Smrt pacijenta iz Živinica, koji je preminuo na Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla od posljedica koronavirusa, posebno zabrinjava, upozorava struka, jer pacijent nije imao drugih zdravstvenih komplikacija.

“Osoba koja je danas preminula nije imala komorbiditeta i ne radi se o pretjeranoj, da kažemo osobi koja je bila u dubljim, poznijim godinama”, navodi Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Epidemiološka situacija se drastično pogoršala nakon što su ublažene restriktivne mjere. Zdravstvene preporuke sve manje se primjenjuju.

“Nama zaista u Kriznom štabu nije cilj da mi ikakve restriktivne mjere u smislu zatvaranja bilo koga, bilo čega, bilo koje djelatnosti da ponovo radimo u tom pravcu”, dodaje Čolić.

“Ako bi svaki građanin držao distancu od metar i po, do dva ne bismo imali pozitivnih slučajeva”, kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

“Nama se situacija pogoršala od trenutka kada smo popustili mjere i naravno dozvoli taj slobodan ulazak bez kućne izolacije”, pojasnila je Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Na UKC Tuzla je hospitalizovano 11 pacijenata, od kojih je jedan priključen na respirator.