Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjedavajući vijeća ministara

Tegeltija kritikuje Schmidta i opoziciji baca “vruć krompir” u ruke: Tu odluku nećemo prihvatiti

Sarajevo: Zajednička konferencija austrijskog kancelara Karla Nehammera i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltija
18.03.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije austrijskog kancelara Karla Nehammera i Predsjedavajuceg Vijeca ministara BiH Zorana Tegeltija. Zoran Tegeltija Photo: Armin Durgut/PIXSELL Photo: Armin Durgut/PIXSELL

On je ocijenio da su britanske sankcije lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te predsjednici RS Željki Cvijanović usmjerene protiv institucija RS.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija poručio je danas da niko u bh. entitetu Republika Srpska neće prihvatiti jučerašnju Odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o stavljanju van snage Zakona o nepokretnoj imovini tog entiteta.

Tegeltija je na konferenciji za novinare poručio da će po tom pitanju identičan stav biti i vlasti i opozicije u RS-u.

“To neće proći, ali razumijem Schmidtove strahove od ‘političkog Sarajeva’ koje je tražilo da poništi zakon ili da ide kući. Siguran sam da ni vlast ni opozicija neće prihvatiti Odluku Schmidta. U Republici Srpskoj biće dovoljno snage i hrabrosti da se suprotstave”, rekao je Tegeltija.

On je ocijenio da su britanske sankcije lideru SNSD-a i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te predsjednici RS Željki Cvijanović usmjerene protiv institucija RS.

“Protiv sam uvođenja bilo kakvih sankcija bilo kome jer se njima sužava prostor za dijalog”, rekao je Tegeltija u Banjaluci.

Naglasio je da se želi kreirati politika da kada Narodna skupština Republike Srpske donese zakon da taj zakon ode u neku od stranih ambasada.

“Zamislite društvo u kojem bi predsjednik RS radio protiv onoga što radi NSRS”, rekao je Tegeltija.