Sve su sročili u saopćenju

Ruska ambasada ipak priznala Christiana Schmidta kao visokog predstavnika u BiH?

igor kalabuhov – facebook (1)

Dok u prvom pasusu smatraju da je tek njemački državljanin, u drugom traže od PIC-a da poništi njegovu odluku i pribojavaju se njegovih sankcija

Ruska ambasada u BiH danas se oglasila saopćenjem za javnost u vezi sa odlukom visokog predstavnika Christiana Schmidta da obustavi primjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS-a.

Piše: A. DUČIĆ

Analizom ovog saopćenja, pak, postavlja se pitanje, je li Ruska ambasada u suštini indirektno priznala Schmidta kao visokog predstavnika.

Naime u prvom pasusu saopćenja iz Ruske ambasade u BiH su naveli:

– Potvrđujemo principijelni stav Ruske Federacije da se njemački državljanin Christian Schmidt bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH. Stoga, on nema ovlaštenja u smislu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a sve njegove odluke su nelegitimne.

Međutim, drugi pasus odnosno stav je kontradiktoran prvom, te u njemu Ruska ambasada iznosi sljedeću poruku:

– Obraćamo se partnerima iz Upravnog odbora (UO PIC-a) sa zahtjevom da ponište takozvanu odluku Christiana Schmidta od 12. aprila ove godine. Ukoliko pojedini članovi UO PIC-a nastave popuštati samovolji Christiana Schmidta, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u Bosni i Hercegovini pasti na predstavnike međunarodne zajednice.

Tako Ruska ambasada praktično poništava svoj dosadašnji stav o nelegitimnosti Schmidta, jer od Upravnog PIC-a traži da poništi njegovu odluku. Posebno je indikativno to što se Ruska ambasada, kako je to i sročeno u njihovom saopćenju, pribojava Schmidtovih sankcija protiv, kako su naveli, legalno izabranih političara.

Inače, u nastavku ovog saopćenja pozivaju “sve političke snage u BiH da pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog, bez vanjskog posredovanja, kako bi se što prije došlo do kompromisnih rješenja o aktuelnim unutarpolitičkim pitanjima, formirala i jačala atmosfera saglasnosti i pomirenja”.

Samo to, poručili su, u sadašnjoj komplikovanoj situaciji, može stvoriti uslove za osiguranje stabilnosti i bezbjednosti u Bosni i Hercegovini.