Nastavak balade

Tegeltija na Facebooku: Dužan sam da objasnim

milan tegeltija – face tv

Pokušava se stvoriti utisak da su na sjednici VSTS od 23. maja prekršene Poslovničke odredbe, primjetio je Tegeltija

Pošto se u javnost plasiraju potpuno neprofesionalna, pogrešna i manipulativna tumačenja odredbi Zakona o VSTS I Poslovnika o radu VSTS, kojom se pokušava stvoriti utisak da su na sjednici VSTS od 23. maja prekršene Poslovničke odredbe, dužan sam da objasnim, poručio je danas na svom Facebook profilu predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija.

On je, potom, napisao pojašenjenje u četiri tačke.

Tegeltijin post na Facebooku donosimo u nastavku.

”1. Odredba člana 6b Poslovnika o radu VSTS, koja predviđa formiranje ad hoc komisije, a koja je nadleżna da utvrđuje činjenice u pogledu povrede dużnosti člana ili predsjednika VSTS i koja może da predloži postupanje po članu 6 stav 3. Zakona o VSTS (prihvatanje ili odbijanje prijedloga za smjenu) , je poslovnička odredba koja predstavlja međufazu između prijedloga za smjenu za koji je potrebno namanje 1/3 članova VSTS ( 5 članova VSTS) i odluke o smjeni predsjednika ili člana VSTS za koju je potrebna dvotrećinska većina članova koji su prisutni i glasaju (VSTS ima ukupno 15 članova)

2. Prema tome, do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika ne może doći ukoliko nema prijedloga za smjenu, potpisanog od 1/3 članova VSTS kako je to predviđeno članom 6 Zakona o VSTS.

3. Ad hoc komisija iz člana 6b Poslovnika o radu VSTS je poslovnička odredba koja služi za provedbu Zakona o VSTS a ne kao njegova zamjena , pa prema tome ad hoc komisija iz člana 6b Poslovnika nije alternativa nużnoj 1/3 članova VSTS koji su ovlašteni za pokretanje te procedure smjene iz člana 6 Zakona o VSTS.

4. Znači, da bi došlo do formiranja ad hoc komisije iz člana 6b Poslovnika, prethodno mora biti potpisana inicijativa za smjenu člana ili predsjednika VSTS od strane 1/3 odnosno najmanje 5 članova VSTS”, napisao je Tegeltija.

Podsjećamo, veliki interes javnosti izazvali su navodi o korupciji u ovoj instituciji. Afera je u medijima pozvana ”afera potkivanje” nakon što je objavljen snimak susreta Tegeltije s biznismenomn Nerminom Aleševićem i Markom Pandžom, inspektorom SIPA-e.