Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ne poštuje presudu

Tegeltija ne želi platiti kaznu od 500 KM: Obraćao se i Ustavnom sudu, ali uzalud?!

Sarajevo: Potpisan ugovor o zajmu za Projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica
01.02.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zamjenik predsjedavajuceg Vijeca ministara BiH i ministar financija i trezora Zoran Tegeltija i predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odile Renaud-Basso potpisali su ugovor o kreditu izmedju BiH i EBRD-a za Projekt izgradnje tramvajske pruge Ilidza - Hrasnica. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Naime, Općinski sud Sarajevo 10. maja 2021. godine izrekao je Tegeltiji, tadašnjem predsjedavajućem Vijeća ministara BiH kaznu od 500 KM jer kao odgovorna osoba nije ispoštovao ranije sudske presude

Donedavni predsjedavajući Vijeća ministara BiH te aktuelni ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija i dalje ne želi platiti kaznu Općinskog suda Sarajevo od 10. maja 2021. godine od 500 KM. Obratio se i Ustavnom sudu BiH, koji je, međutim, kako saznaje Fokus.ba, odbio njegov zahtjev za donošenje privremene mjere.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Naime, Općinski sud Sarajevo 10. maja 2021. godine izrekao je Tegeltiji, tadašnjem predsjedavajućem Vijeća ministara BiH kaznu od 500 KM jer kao odgovorna osoba nije ispoštovao ranije sudske presude i da na posao vrati uposlenike u institucijama BiH Adnana Abdagića, Abdulaha Kabaša, Zelihe Mahović, Ive Novak, Zinete Altumbabić i Derviša Sedića. Kažnjen je jer nije postupao po naredbi suda.

Tegeltija ne samo da nije postupio po sudskoj naredbi već je, tek 24, oktobra, pokrenuo apelaciju prema Ustavnom sudu BiH da donese privremenu mjeru, kojom bi se odložilo izvršenje presuda. Dodatno, zatražio da se Općinskom sudu Sarajevo zabrani da mi izrekne navedenu novčanu kaznu! Sve mu je, međutim, palo na Ustavnom sudu BiH, koji je odbio ovaj njegov zahtjev jer ga nije mogao potkrijepiti dokazima koji bi išli u njegovu korist.

Inače, Fokus.ba u više navrata pisao je o jednom od navednih uposlenika, preciznije o slučaju Tuzlanke Zinete Altumbabić koja je više od dvije decenije bila diskriminisana jer joj sje onemogućeno pravo na rad. Kako smo pisali Altumbabić je kao uposlenica Direkcije za civilnu avijaciju Republike BiH 1998. godine otišla na trudničko bolovanje, ali kada se vratila niti je dobila angažman niti otkaz zbog transformacije ove institucije. U međuvremenu je dobila niz sudskih presuda i preporuka Ombudsmena.

Transformiranjem RBiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom došlo je i do transformacije ministarstva u kojem je do tada radila, te su osnovana dva ministarstva: Federalno ministarstvo komunikacija i prometa i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH. Samim tim su formirane i dvije direkcije za civilnu avijaciju, federalna i državna.

Vijeće ministara BiH s Tegeltijom na čelu umjesto da riješi njen i radnopravni status ostalih uposlenika u martu 2021. godine tek je usvojilo zaključak Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamenta BiH od 23. februara kojim se traži da se uključi u rješavanje radnopravnog statusa. No, ostalo je nejasno šta navedeni zaključak iz perspektive Vijeća ministara znači.