Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući VMBiH

Tegeltija: Nova donacija vakcina rezultat mojih i Novalićevih napora

tegeltija novalic (1)

Prema njegovim riječima, do sada je u BiH, sa ovom jutrošnjom isporukom, stiglo 928.000 vakcina protiv virusa korona

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i premijer FBiH Fadil Novalić dočekali su danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevu ministra vajsnkih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjartoa koji je BiH uručio donaciju od 200.000 vakcina “Sinopharm”.

“Ovo je do sada najveća pojedinačna donacija vakcina i zbog toga se u ime Vijeća ministara i građana BiH najiskrenije zahvaljujem Vladi Mađarske i gospodinu Sijartu lično”, rekao je Tegeltija novinarima.

On je pojasnio da je današnja donacija rezultat njegovih i Novalićevih napora da obezbijede kupovinu vakcina od Mađarske po tržišnim cijenama, ali da je ovaj projekat, na obostrano zadovoljstvo, rezultirao donacijom.

Prema njegovim riječima, do sada je u BiH, sa ovom jutrošnjom isporukom, stiglo 928.000 vakcina protiv virusa korona.

“To je količina koja je dovoljna da se vakcinišu prioritetne grupe građana u BiH. Sa novim isporukama vakcina koje su planirane u drugom kvartalu, BiH će biti spremna da pristupi masovnoj imunizaciji građana”, rekao je Tegltija, prenosi Srna.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Szijjarto koji je kazao da su proteklih godinu i po dana bili najteži te da je cijeli svijet bio zauzet načinima odgovoru na pandemiju.

– U dvije stvari smo saglasni, a to je da se sačuvaju životi ljudi i da je jedino sredstvo zaštite ljudskih života vakcinacija. Zato je Mađarska učinila sve da se u najkraćem roku vakcinira što je moguće više građana – dodao je.

Zahvaljujući uspješnoj kupovini vakcina i uspješnoj kampanji vakcinacije u Mađarskoj, sada su u situaciji da pomognu drugima, a ministar je napomenuo i da su Mađarska i zapadni Balkan upućeni jedni na druge, što važi za privredu, ekonomiju i zaustavljanje ilegalnih migracija.

– Ako dobro ide zapadnom Balkanu, to je dobro za Mađarsku. Zato s velikim zadovoljstvom pomažemo, a sve sa ciljem da imate uspješnu borbu protiv pandemije. Što je uspješnija zaštita na zapadnom Balkanu to je Mađarska sigurnija – kazao je Szijjarto.