BiH

Sarajevo

Palmer: Za naredne izbore mora se poboljšati pravičnost i transparentnost

05/07/2021
Foto: Fena

U samom sistemu su uočene brojne potrebe za reformom, od transparentnosti i promjena kako bi se unaprijedio sistem za naredne izbore

Sastanak članova Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara u Uredu za Evropu i Euroaziju Matthewom Palmerom i direktoricom za Zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst održan je danas u Sarajevu.

“Želim da se zahvalim predsjedavajućoj gospođi Čolo na dobroj sjednici koju smo imali. Predstavnici interresorne grupe imaju zadatak i obavezu da rade na unaprijeđenju izbornog zakonodavstva i povećaju povjerenje građana u izborni proces i to je ono što se nadamo postići u svom radu”, kazao je Palmer nakon sastanka.

“2021. godina je upravo godina da se uvedu promjene. Neophodno je provesti u ustavne reforme koje bi omogućile provedbu svih relevantnih presuda Suda za ljudska prava ali i unaprijedili provođenje izbornog procesa”, ističe on.

Uočene su potrebe za brojnim promjenama, dodaje.

“U samom sistemu su uočene brojne potrebe za reformom, od transparentnosti i promjena kako bi se unaprijedio sistem za naredne izbore”.

“Mnogo je posla i diskusija pred interresornom grupom, mnogo je posla ostalo da se uradi i provedu sve preporuke koje je izdao GRECO”.

Palmer je kazao da se za naredne izbore mora poboljšati pravičnost i transparentnost.

“Pozivamo interresornu radnu grupu da angažuje stručnost u vidu CIK-a i civilnog sektora kako bi se za naredne izbore poboljšala pravičnost i transprentnost. Sastanku su prisustvovali i ambasador SAD u BiH Eric Nelson i šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler”.

Inače, Palmer i Eichhorst jučer su s liderima SDA i HDZ BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, a potom i s predstavnicima opozicionih stranaka iz Federacije i RS-a razgovarali o izmjenama Izbornog zakona BiH. Planirano je da danas razgovaraju i sa članovima Predsjedništva BiH”.

Palmer i Eichhorst od 3. jula borave u posjeti Bosni i Hercegovini, a zajednička posjeta je prvenstveno fokusirana na ustavnu i izbornu reformu, koja je potrebna za odlučan iskorak Bosne i Hercegovine na putu zemlje ka EU.

Komentari

Autor: N1

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.