BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH

Tegeltija: Odluku o otvaranju granica donijet ćemo u dogovoru sa strukom

28/08/2020

Ako oni procijene da možemo otvoriti granice za sve zemlje svijeta mi ćemo to učiniti, poručio je Tegeltija

Na sjednici Vijeća ministara BiH 2. septembra bit će pitanje otvaranja granica BiH za strane državljane, ali će se odluka o tome donijeti isključivo na osnovu stava zdravstvenih radnika, potvrdio je Srni predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

“Na naše planove da o tome razgovaramo došao je i zaključak Predsjedništva BiH koji se fokusirao na tačno određen broj zemalja za koji oni smatraju da je potrebno da se otvore granice BiH”, rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ta odluka će zavisiti isključivo od stava zdravstvene struke u BiH, a ne od Predsjedništva ili Vijeća ministara.

“U dogovoru sa zdravstvenim radnicima u BiH procijenit ćemo za koje zemlje možemo da otvorimo granice i da li to uopšte možemo da uradimo. Ako oni procijene da možemo otvoriti granice za sve zemlje svijeta mi ćemo to učiniti”, poručio je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da, ukoliko struka procijeni da postoji manji broj zemalja za čije se građane mogu otvoriti granice, Vijeće ministara BiH će se tako i ponašati.

Predsjedništvo BiH usvojilo je na jučerašnjoj sjednici zaključak kojim zadužuje Vijeće ministara da da saglasnost za ulazak državljana SAD, Rusije, Kine i Turske u BiH tokom trajanja pandemije virusa korona.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.