Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tri premijera

Tegeltija održao sastanak s Viškovićem i Novalićem: Važno zaštititi domaću privredu

viskovic tegeltija novalic (3)

Tegeltija je istakao da je utvrđen dnevni red današnjeg sastanka od nekoliko tačaka, među kojima su način funkcionisanja saradnje između Vijeća ministara BiH i Vlada entiteta, prioriteti za budućnost i tekuća pitanja

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas je održao radno-konsultativni sastanak s entitetskim premijerima Radovanom Viškovićem i Fadilom Novalićem na kojem je posebno naglašen značaj zaštite domaće privrede, javlja Anadolu Agency (AA).

Tegeltija je istakao da je utvrđen dnevni red današnjeg sastanka od nekoliko tačaka, među kojima su način funkcionisanja saradnje između Vijeća ministara BiH i Vlada entiteta, prioriteti za budućnost i tekuća pitanja.

“Naš zajednički dogovor je da će prva zajednička sjednica Vijeća ministara i entitetskih vlada će biti održana do kraja januara 2020. godine. Te će se sjednice održavati jednom godišnje. Sastanci premijera entiteta i predsjedavajućeg Vijeća ministara sa užim kabinetima i dalje će se održavati jednom u tri mjeseca. Naš sljedeći sastanak je planiran za kraj marta 2020. godine”, kazao je Tegeltija.

Istakao je da je danas razgovarano i o otvorenim pitanjima, kao što su zakon o PDV-u, proces evropskih integracija, reforma javne uprave, bezbjednost u BiH te izvoz drvnih asortimenata.

“Zakon o PDV-u je u fazi usvajanja i već je prošao nekoliko stepenica,. Naš zaključak je da ćemo sa ljudima koji su kreirali taj Zakon, sa ljudima iz Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje, sjesti i bavit ćemo se samo sa ključnim pitanjima u Zakonu o PDV-u. To je pitanje stope PDV-a, da li će postojati diferencirana stopa ili neće, pitanje roka plaćanja i pitanje plaćanja PDV-a nakon naplate. O tome ćemo dobiti jasan stav stručnjaka, a nakon toga ćemo mi zauzeti konkretne stavove”, rekao je Tegeltija.

Napomenuo je da je u okviru prioriteta za budućnost jedno od najvažnijih pitanja zaštita domaće privrede.

“Zaštita privrede BiH sa akcentom na poljoprivredu. Jedan od prioriteta je i opterećenje rada. Postoji puna saglasnost da je neophodno smanjiti opterećenje rada. Tekuća pitanja su pitanje funkcionisanja elektroprijenosa. Premijeri su međusobno postigli veliki stepen saglasnosti oko elektroprijenosa”, kazao je Tegeltija.

Još je dodao da je vrlo važno da su se danas bavili problemima kako da se unaprijedi život u BiH, što će, kako je rekao, biti u fokusu svih njihovih budućih sastanaka.

Novalić je također istakao da je dogovorena djelimična, ali značajna deblokada

Elektroprijenosa, odnosno da je od ukupno 180 miliona investicionih sredstava deblokirano 120 miliona KM.

“To može početi sa realizacijom odmah, a skupštine su zakazane između 15. i 20. januara”, rekao je Novalić.

Višković je izjavio da je na sastanku otvoren značajan broj pitanja koja su od interesa za oba entiteta.

“Ovo su po meni životna pitanja. Posebno me raduje što imamo skoro pa identična mišljenja oko većine ovih pitanja, nemamo neka posebna razmimoilaženja. Očekujem da već u prvom kvartalu iduće godine jedan značajan broj ovih pitanja bude u realizaciji”, kazao je Višković.

Napomenuo je da je veoma važno zaštititi domaću proizvodnju, istakavši kako ga često privrednici pitanju zašto da uvozimo toliko robe iz drugih zemalja.

“Mi smo treća zemlja u svijetu po uvozu mesa, pa skoro nevjerovatna informacija. Ispada da u BiH naši građani samo jedu meso i nišita drugo, što naravno nije tačno, nego imamo jake lobije. To pitanje treba rješavati u narednom periodu. Trebamo zaštiiti domaću proizvodnju”, rekao je Višković.