Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

razmatranje provodivosti

Tegeltija podržao inicijativu za ukidanje, smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove

tegeltija pdv na lijekove

U inicijativi je navedeno da je samo u zdravstvenom sistemu Republike Srpske u 2022. za PDV plaćeno više od 100 miliona KM, dok su troškovi po osnovu PDV-a u ustanovama u oblasti zdravstva Federacije BiH iznosili više od 164 miliona KM

Direktori fondova zdravstvenog osiguranja Federacije BiH, Republike Srpske i Distrikta Brčko razgovarali su danas s direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoranom Tegeltijom o zajedničkoj inicijativi koja se odnosi na ukidanje/smanjenje ili povrat PDV-a na lijekove.

Tu inicijativu fondova je nedavno razmatralo Vijeće ministara BiH, te je prosljeđena Upravi za indirektno oporezivanje na dalje razmatranje njene provodivosti.

Direktori fondova su Tegeltiju informisali o značaju inicijative za zdravstvene sisteme, budući da fondovi izdvajaju ogromna sredstva za PDV prilikom nabavki lijekova, koja bi mogla biti usmjerena na unaprjeđenje zdravstvene zaštite građana.

Tegeltija je naveo da inicijativa jeste opravdana, te da je zajedno sa entitetskim vladama potrebno razmotriti najbolje rješenje.

Jedna od varijanti Uprave za indirektno oporezivanje, a koja je prihvatljiva i za fondove zdravstvenog osiguranja, jeste da se razmotri da se PDV koji fondovi plaćaju na lijekove namjenski rasporedi na način da se u već zakonom definirane koeficijente za preraspodjelu sredstava prema entitetima, uključe i fondovi sa određenim postotkom. Na taj način bila bi osigurana značajna sredstva koja bi fondovi mogli usmjeriti na daljnja proširenja prava iz zdravstvenog osiguranja, uključujući finansiranje novih terapija i drugo.

U inicijativi je navedeno da je samo u zdravstvenom sistemu Republike Srpske u 2022. za PDV plaćeno više od 100 miliona KM, dok su troškovi po osnovu PDV-a u ustanovama u oblasti zdravstva Federacije BiH iznosili više od 164 miliona KM.

Također, BiH je jedina zemlja u regiji koja ima jedinstvenu stopu PDV na lijekove i medicinska sredstva u iznosu od 17 posto i ona je najviša u regiji, saopćeno je iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.