Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SUD BIH

Završeno ročište o produženju pritvora Debevcu i Mehmedagiću

ranko debevec osman mehmedagić
FOTO: Screenshot

Branilac Mehmedagića je kazao da u novom prijedlogu nema nikakvih novih dokaza i momenata vezano za njega

U Sudu BiH završeno je ročište o produženju pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem šefu OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

Sudija Davorin Jukić je izjavio da će brzo primiti odluku. Odbrane Debevca i Mehmedagića, advokati Mirna Avdibegović i Nermin Mulalić, zatražili su da se prijedlog odbije, da se eventualno izreknu mjere zabrane, te im se tužiteljica Bojana Jolović usprotivila, piše Avaz, prenosi Fena.

Debevec je danas rekao da se vidi da je Tužilaštvo svjedokinju koju nisu danas spominjali i zbog koje je danas dio ročišta bio zatvoren za javnost, saslušavalo u decembru. Zapitao se zbog čega je provedena istraga tada, a tvrdio je i da su njemu uskraćena sva ljudska prava boravkom u pritvoru.

– Jasno je da se radi o tome da svjedokinja ima interes da se sveti (Ranku Debevcu op.a.) za neke stvari privatne prirode i da nema nikakve veze sa spolom i da je to isto meni radila, a jeste, to ne bi bilo na osnovu spola. Dakle, nijedna stvar nema veze s odnosom spolova. Ovo se svjesno i maliciozno radi da se jezičkim konstrukcijama izjave preobraćaju za ono što nisu rekli. Tužilaštvo sve izvlači, kada dođe trenutak pred okončanje pritvora – rekao je Debevec.

On je, također, spomenuo telefon Samsung koji je spominjan ranije, koji je navodno dao svojoj braniteljici. Kazao je da je telefon bio na stolu i da u tim momentima još nije bila donesena naredba o oduzimanju telefona. On tvrdi da se sve ovo radi kako bi se on i dalje držao u pritvoru.

Branilac Mehmedagića je kazao da u novom prijedlogu nema nikakvih novih dokaza i momenata vezano za njega.