Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

formiranje vijeća ministara

Tegeltija prihvatio kandidaturu Božovića, Pavić se ne oglašava

tegeltija33 (1)

Lider DNS-a Marko Pavić koji je proteklih dana ponavljao da je zvaničan kandidat ove stranke za ministra Draško Aćimović, nije se javljao na telefon

Kako u DNS-u nisu mogli da se dogovore ko će biti ministar za ljudska prava i izbjeglice iz ove stranke u Vijeću ministara BiH, Zoran Tegeltija odlučio je da to bude Crnogorac Mlađen Božović, javio je RTRS.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić nije se danas oglašavao o Božovićevom imenovanju.

Božovićevu kandidaturu prihvatio je Tegeltija.

Potpredsjednik DNS-a Nenad Nešić, koji je predložio Božovića, za RTRS kaže da je njegovog kandidata podržala većina funkcionera stranke i regionalnih odbora.

– Želim da se zahvalim koalicionim partnerima što su omogućili DNS-u da ima ministra u budućem Vijeću ministara, ovo je prvi put da DNS ima ministra u Vijeću ministara – rekao je Nešić.

Lider DNS-a Marko Pavić koji je proteklih dana ponavljao da je zvaničan kandidat ove stranke za ministra Draško Aćimović, nije se javljao na telefon. Već sinoć se u medijima pojavila informacija da će SNSD podržati Božovića, a izvjesno je da su na današnju Tegeltijinu odluku uticala i pisma koja je dobio od Pavića i Nešića.

Predsjednica RS i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović smatra da je najbitnije da bude formirano Vijeće ministara u kojem će srpski predstavnici u institucijama BiH imati podršku cijele reprezentacije koja dolazi iz RS.

– Princip racionalnog postupanja mora da prevagne i ne možemo praviti kombinacije u kojima će se pojaviti kandidat koji ne uživa podršku ne samo člana DNS-a, nego i koalicionih partnera. Moramo tu biti veoma oprezni – istakla je Cvijanovićeva.

Lovrić prijeti štrajkom ako Božović bude ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH

Tegeltiji su dostavljena i imena bošnjačkih kandidata za ministre i zamjenike ministara. Presjedavajući Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić očekuje da će novi saziv Savjeta ministara biti imenovan 23. ili 30. decembra.

– Da li će to biti 23. ili 30. decembra ne zavisi od nas. Mi smo spremni zakazati hitnu sjednicu za imenovanje Savjeta ministara čim se završe provjere i od mandatara dobijemo prijedlog za imenovanje ministara i zamjenika ministara – istakao je Zvizdić.

Božovića kao kandidata za ministra za ljudska prava iz reda ostalih, kompletiran je budući saziv Vijeća ministara. Svoje kandidate ranije su predložili SNSD i HDZ.