Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnički dom PSBiH

Tegeltija: Putem sistema Covax prvo će stići Pfizer i Moderna vakcine

BiH ima potpisane ugovore i plaćene iznose za nabavku vakcina dostatnih za vakcinisanje 40 posto stanovništva. Očekujemo da će vakcinacija početi već u ovom mjesecu

Zoran Tegeltija , predsjedavajući Vijeća minsitara BiH izjavio je da se očekuje da sredinom ovog mjeseca u BiH stigne oko 27.000 doza vakcina Pfizer i oko 250.000 vakcina proizvođača Moderna. Riječ je o vakcinama koje bi trebale stići putem sistema Covax, a koje je BiH naručila još u septembru prošle godine.

S. DEGIRMENDŽIĆ

On je ovo kazao odgovarajući danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na pitanje Nenada Nešića, poslanika DNS-a o tome zbog čega vakcine nisu stigle do kraja januara kako je to predsjedavajući Vijeća minsitara ranije najavio.

Tegeltija je odgovorio i na Nešićevo pitanje o tome postoji li plan koliko se stanovništva u BiH planira vakcinisati

-BiH ima potpisane ugovore i plaćene iznose za nabavku vakcina dostatnih za vakcinisanje 40 posto stanovništva. Očekujemo da će vakcinacija početi već u ovom mjesecu. Vijeće ministara je obezbijedilo i tehničke uvjete za prijem vakcina, a entiteti su pripremili plan vakcinacije – rekao je Tegeltija .

On je podsjetio da je u toku i realizacija plana direktne nabavke vakcina koja je ranije dogovorena s entitetskim premijerima i da je tom nabavkom obuhvaćeno oko 650.000 vakcina i to uglavnom iz Kine i Rusije. No, Tegeltija nije precizirao kada bi prve količine tih vakcina trebale stići u našu zemlju.