VMBIH

Tegeltija razgovarao s ambasadorom Sattlerom

sattler

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o trenutnoj zdravstveno-epidemiološkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu prouzrokovanoj pandemijom Covida – 19,

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu, kao i o nastavku procesa evropskih integracija.

Predsjedavajući Tegeltija je upoznao ambasadora Sattlera sa zaključcima Kolegija za evropske integracije, a u vezi s ispunjavanjem prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, te istakao opredijeljenost Vijeća ministara BiH da, uprkos blokadama pojedinih političkih struja, napravi značajan iskorak na putu ka EU. Naglasio je da je dosljedna primjena mehanizma koordinacije, koji omogućava saradnju različitih nivoa vlasti u skladu s ustavnim nadležnostima, od ključnog značaja za kretanje BiH ka Evropskoj uniji.

Tokom razgovora, predsjedavajući Tegeltija je ukazao i na neophodnost daljnjeg jačanja međusobnog povjerenja između BiH i EU, naglasivši da je BiH potreban konkretan signal da postoje politička volja i saglasnost svih članica kada je u pitanju proširenje.

Ambasador Sattler je istakao neophodnost rada kroz mehanizam koordinacije, kao i značaj i ulogu Kolegija za evropske integracije, te ukazao na važnost poštovanja rokova definiranih zaključcima Kolegija za evropske integracije za izradu Metodologije za izradu Programa integriranja BiH u Evropsku uniju i Akcionog plana za realizaciju ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o trenutnoj zdravstveno-epidemiološkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regionu prouzrokovanoj pandemijom Covida – 19, podršci koju je EU pružila BiH, uključujući makrofinansijsku pomoć EU u iznosu od 250 miliona eura i grant sredstva u iznosu od 80,5 miliona eura za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom Covida – 19.

Tokom razgovora, ambasador Sattler je izrazio punu kontinuiranu podršku u ostvarivanju napretka BiH ka Evropskoj uniji, kao i saradnju po pitanju rada Radne grupe za socioekonomski odgovor na pandemiju Covida – 19.

Zajednički je ocijenjeno da je potrebno što prije nastaviti s reformskim procesima i provođenjem ranije definiranih socioekonomskih mjera s ciljem pokretanja ekonomskih aktivnosti, oživljavanja privrede i vraćanja radnih mjesta, te je ukazano na potrebu većeg stepena solidarnosti svih kako bi se izborili s problemima izazvanim pandemijom novog virusa korona, saopćeno je iz VMBiH.