Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vijeće ministara BiH

Tegeltija razgovarao s komandantom EUFOR-a

Tegeltija-EUFOR 22-03-22 002 (1)

Komandant Anton Wesely je upoznao predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da EUFOR, kroz pojačanu vidljivost svojih pripadnika na ulicama lokalnih zajednica, želi da pruži građanima BiH dodatnu garanciju i sigurnost

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa komandantom EUFOR-a general-majorom Antonom Wesselyjem.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim temama u BiH i regionu u kontekstu bezbjednosnih izazova, a komandant EUFOR-a je informisao predsjedavajućeg Vijeća ministara o aktivnostima koje EUFOR provodi u BiH.

Tegeltija je tokom razgovora prenio komandantu Wesselyom poruke građana koji su izrazili zabrinutost zbog povećanog prisustva uniformisanih pripadnika EUFOR-a na lokacijama na kojima boravi najmlađa populacija stanovništva, kao što su dječja igrališta, upozorivši da takav izbor lokacija izaziva uznemirenost građana svih lokalnih zajednica, navodi se u saopštenju Vijeća ministara BiH.

Wesely je upoznao Tegeltiju da EUFOR, kroz pojačanu vidljivost svojih pripadnika na ulicama lokalnih zajednica, želi da pruži građanima BiH dodatnu garanciju i sigurnost, naglasivši da će ubuduće pažljivije birati lokacije koje će pripadnici EUFOR-a obilaziti, te o istima prije samog obilaska obavještavati i lokalne vlasti.

Sagovornici su zajednički ocijenili da je bezbjednosna situacija u BiH stabilna, te ukazali na potrebu veće saradnje i razmijene informacija svih relevantnih bezbjednosnih institucija na očuvanju mira i stabilnosti u zemlji i regionu, zaključili su iz Vijeća ministara BiH.