Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

aktuelna situacija

Tegeltija razgovarao s predsjednikom EBRD-a i Lajčakom

zoran tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je zahvalio predsjedniku EBRD-a za dosadašnju dobru saradnju te naglasio da je EBRD uvijek pružao snažnu podršku ekonomskom razvoju i reformskim procesima u BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je danas putem video linka s predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem o aktuelnoj ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom Kovida – 19, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Tegeltija je istakao da je novonastala situacija sa širenjem pandemije Kovida – 19 i saniranjem njenih posljedica postavila nove izazove, izazvala ekonomsku neizvjesnost i negativne efekte na cjelokupnu privredu BiH te zemlje u okruženju i Evropskoj uniji kao najvažnije spoljnotrgovinske i privredne partnere BiH.

Tegeltija je ukazao na blagovremeno i adekvatno reagovanje institucija u BiH s ciljem spašavanja ljudskih života i očuvanja zdravlja građana, naglasivši da je u narednom periodu neophodno prilagoditi postojeće instrumente finansijske podrške i inicijative za sanaciju zdravstvenog sektora te za pokretanje privrednih aktivnosti i vraćanje radnih mjesta.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je zahvalio predsjedniku EBRD-a za dosadašnju dobru saradnju te naglasio da je EBRD uvijek pružao snažnu podršku ekonomskom razvoju i reformskim procesima u BiH.

Sagovornici su istakli zajedničku opredijeljenost za nastavak realizacije aktivnosti od obostranog interesa i ubuduće.

Razgovor s Lajčakom

Tegeltija razgovarao je danas putem videolinka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine te druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Tom prilikom, Tegeltija je upoznao Lajčaka sa aktivnostima i mjerama koje su vlasti na svim nivoima u BiH preduzele da bi se spriječilo širenje pandemije virusa i sačuvali životi i zdravlje građana, te konstatovao da su donesene mjere bile adekvatne i da je odgovor vlasti bio blagovremen.

Na sastanku je zajednički konstatovano da je potrebno što prije početi sa provođenjem potrebnih mjera da bi se pokrenule ekonomske aktivnosti, ojačala privreda i vratila radna mjesta, kao i nastaviti reformske procese u BiH kroz provođenje socioekonomskih mjera koje su ranije definisane.

Tegeltija je ponovio puno opredjeljenje Vijeća ministara za rad na procesu evropskih integracija i provođenje reformi u skladu sa Mehanizmom koordinacije, uvažavajući ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.