Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tegeltija: Sigurnost pravosuđa temelj uspješne borbe protiv kriminala

BiH

Milan-Tegeltija-1001

Sigurnost pravosuđa jedan je od temeljnih preduslova za profesionalno, nezavisno i nepristrasno pravosuđe, za ozbiljnu borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i procesuiranja drugih teških krivičnih djela, kao i za postupanje u drugim predmetima koji se vode pred sudovima u BiH, istakao je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH na regionalnoj TAIEX radionici o sigurnosti u pravosuđu koju je organizirao VSTV u saradnji sa Instrumentom Europske komisije za tehničku/savjetodavnu podršku i razmjenu informacija (TAIEX), javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj regionalne radionice je razmjena iskustava i najboljih praksi sa predstavnicima zemalja članica Europske unije i zemalja iz regiona o jačanju mjera sigurnosti sudija, tužilaca, ostalog pravosudnog osoblja, svjedoka, žrtava u krivičnim djelima i predstavnika javnosti u kontekstu pravosudnih procesa u Bosni i Hercegovini.

Ističući značaj teme radionice, predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je naznačio da je od izuzetne važnosti sa ovog eminentnog skupa poslati snažnu poruku da narušavanje sigurnosti sudija, tužilaca ili uposlenika bilo koje pravosudne institucije ne smije biti tolerisano, naprotiv da mu se treba efikasno suprotstaviti i na njega odgovoriti adekvatno i blagovremeno.

Pored prezentacije kratkog filma o sigurnosti u pravosudnim institucijama, koji je pripremljen od Radne grupe za sigurnost pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija u BiH, učesnici imaju priliku diskutirati o značaju zaštite i sigurnosti pravosudnih institucija, sudija i tužilaca, te o pravnom okviru krivičnog zakonodavstva koji se odnosi na sigurnost u pravosuđu u Bosni i Hercegovini i drugim europskim zemljama. Tako su upoznati sa iskustvima zaštite pravosudnih institucija i dužnosnika u državama sa različitim pravnim i društvenim uređenjem, kao što su Holandija, Španija, Makedonija, Hrvatska, Albanija, Slovenija i Bosna i Hercegovina.

Govoreći o mjerama za unapređenje sigurnosti u pravosuđu, učesnici radionice naznačili su da se situacija u ovoj oblasti može unaprijediti uspostavom adekvatnog zakonskog okvira koji bi obuhvatio sve segmente sigurnosti. Poseban apel učesnika upućen je nadležnim institucijama u Federaciji Bosne i Hercegovine da poduzmu sve neophodne korake kako bi usvojili Zakon o sudskoj policiji FBiH koji je u proceduri usvajanja već sedmu godinu.

Tokom drugog dana radionice biće održano više panel diskusija koje će obuhvatiti teme poput: sigurnosti i zaštite sudija i tužilaca izvan radnog mjesta; značaja sigurnosnog ambijenta u radu sudija i tužilaca u procesuiranju krivičnih djela organiziranog kriminala i korupcije, te oduzimanju nezakonito stečene imovine; kao i značaja podrške svjedocima i koordinacija podrške sa mjerama zaštite svjedoka.

Radionica će biti zaključena usvajanjem zaključaka o sigurnosti pravosuđa u BiH.