BiH

predsjednik vstv-a

Tegeltija smatra da je ugrožen, traži obezbjeđenje kad je u Sarajevu

25/05/2019

Predsjednik VSTV-a BiH smatra da je, u kontekstu svih aktuelnih dešavanja i provođenja hajke protiv njega, a posebno izjavama Dragana Mektića, dovedena u pitanje njegova lična bezbjednost za vrijeme boravka u Sarajevu u kojem obavlja dužnost predsjednika VSTV-a BiH

Povodom istupa ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića u kojima poziva na proteste ispred sjedišta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH), predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija je uputio saopštenje za javnost.

– Nakon najnovijih istupa ministra bezbjednosti BiH gospodina Dragana Mektića, kojim poziva na političke proteste ispred zgrade VSTV-a BiH u cilju iznuđivanja personalnih promjena u VSTV-u BiH, a posebno dovodeći ih u kontekst javnog poziva za nasilno rušenje vlasti od prije nekoliko dana, koji je takođe uputio ministar bezbjednosti BiH, predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija se urgentno telefonom obratio direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH gospodinu Mirsadu Viliću te zatražio obezbjeđenje njegove lične bezbjednosti za vrijeme boravka u Sarajevu – navodi se u reakciji VSTV-a.

Predsjednik VSTV-a BiH smatra da je, u kontekstu svih aktuelnih dešavanja i provođenja hajke protiv njega, a posebno izjavama Dragana Mektića, dovedena u pitanje njegova lična bezbjednost za vrijeme boravka u Sarajevu u kojem obavlja dužnost predsjednika VSTV-a BiH.

– Ovakvi pozivi koji dolaze od ministra bezbjednosti, kao direktnog predstavnika izvršne vlasti u BiH zaduženog za sektor bezbjednosti, predstavljaju posebnu opasnost, kako za sigurnost predsjednika, potpredsjednika i drugih članova VSTV-a BiH, tako i za zaštitu ustavnog poretka u BiH. Predsjednik VSTV-a BiH poziva Tužilaštvo BiH da u okviru svojih nadležnosti razmotri ovakva postupanja ministra bezbjednosti BiH gospodina Dragana Mektića, u kontekstu odredaba Krivičnog zakona BiH – navodi se.

Predsjednik VSTV-a BiH takođe ističe da je bilo kakav oblik pritisaka na nosioce pravosudnih funkcija u BiH, uključujući i organizovanje političkih protesta, nedozvoljen i neprimjeren pritisak na rad pravosuđa.

– Ministar bezbjednosti, koji je aktivni političar i direktni predstavnik izvršne vlasti, ne može pozivati građane na građanske proteste jer su svi protesti kojih je on inicijator isključivo političke prirode. S obzirom na navedeno, sve eventualne proteste koji bi se mogli desiti nakon njegovog poziva, smatraću direktnim političkim pritiskom na moj profesionalni integritet i nezavisnost, kako i na integritet i nezavisnost pravosuđa te ugrožavanje moje lične bezbjednosti od strane ministra koji bi o mojoj bezbjednosti, kao i bezbjednosti svih drugih građana, morao da se brine – zaključuje se u reakciji Tegeltije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.