BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara

Tegeltija: Sporazum između BiH i IZ BiH čeka odluku Predsjedništva BiH

16/06/2021

Zbog toga što nije riješeno pitanje ovog sporazuma, kako je dodao Tegltija, Vijeće ministara BiH nije moglo da donese odluku o izmjeni odluke o osnivanju mješovite komisije za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i SPC, te mješovite komisije između BiH i Svete stolice

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) izjavio je danas da je Sporazum između BiH i Islamske zajednice BiH u proceduri i da se čeka odluka Predsjedništva BiH.

Na prvoj posebnoj zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj poslanici i delegati postavljaju pitanja Vijeću ministara BiH, delegat u Domu naroda PSBiH Denis Bećirović (SDP) upitao je Tegeltiju šta je konkretno učinilo Vijeće ministara BiH s ciljem pomoći i podrške usvajanju Osnovnog ugovora između države Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u BiH.

– Činjenica da je Vijeće ministara u prethodnom sazivu 29. septembra 2015. godine utvrdio nacrt sporazuma između BiH i IZBiH. Taj dokument je vrlo brzo upućen u proceduru Predsjedništvu BiH i od tada nema zvanične komunikacije, niti zvaničnih stavova između Predsjedništva BiH i Vijeća ministara iz prethodnog i sadašnjeg saziva u vezi tog pitanja – naveo je Tegeltija.

Dodao je da je taj sporazum koji je utvrdilo Vijeće ministara još uvijek u proceduri, te da Vijeće ministara nije u mogućnosti da bilo šta radi u vezi tog pitanja dok se o njemu ne odredi Predsjedništvo BiH.

Zbog toga što nije riješeno pitanje ovog sporazuma, kako je dodao Tegltija, Vijeće ministara BiH nije moglo da donese odluku o izmjeni odluke o osnivanju mješovite komisije za provođenje Osnovnog ugovora između BiH i SPC, te mješovite komisije između BiH i Svete stolice.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.