Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

parlament bih

Tegeltija: U posljednjih pet godina BiH napustilo 20.386 osoba

Tegeltija je kazao da je u periodu od pet godina, od 2015. godine, rođeno 147.980, a 189.273 umrlih, te je negativni prirodni priraštaj 41.293.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zukan Helez zatražio je odgovor od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije o pitanju stanja populacije u BiH.

Napomenuo je da je danas BiH zemlja koja gubi najveći procenat stanovništva izuzev ratom zahvaćenih država, negativna je stopa prirodnog priraštaja i stanje je nazvao alarmantnim.

Pitao je i da li postoji strategija za rješenje tog pitanja, iako smatra da ona ne može više pomoći jer je BiH u ozbiljnoj krizi i potreban je operativan plan.

– Postat ćemo zemlja staraca ako se ovo nastavi. Već sada kada prolazimo kroz pojedine dijelove BiH vidjet ćete cijela naselja koja su prazna. Zato pozivam i lidere vladajućih stranaka da narede svojim ministrima da poduzmu mjere i naprave operativni plan kako to zaustaviti – naglasio je Helez.

Tegeltija je kazao da je u periodu od pet godina, od 2015. godine, rođeno 147.980, a 189.273 umrlih, te je negativni prirodni priraštaj 41.293.

Govoreći o odlasku, naglasio je da je to teško izračunati jer neki prijavljuju odlazak dok drugi ne, ali u posljednjih pet godina mjesto boravka odjavilo je 20.386 osoba što znači da u prosjeku iz BiH godišnje mjesto boravka odjavljuje oko 4.000 osoba.