Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

direktna nabavka

Tegeltija za Fokus: Sutra sastanak s Novalićem i Viškovićem o nabavci vakcine

Sarajevo: Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH
21.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Zoran Tegeltija Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Činjenica da su trojica premijera konačno odlučila zajedno sjesti za sto i razgovarati o ovoj temi svakako je korak naprijed u odnosu na dosadašnje pojedinačno djelovanje različitih nivoa vlasti kada su u pitanju bile najave i razmatranje mogućnosti direktne nabavke ovog lijeka

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine potvrdio je za Fokus.ba da će sutra održati sastanak s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem o direktnoj nabavci vakcina protiv Covid 19.

S. DEGIRMENDŽIĆ

Predsjedavajući Tegeltija nije detaljnije obrazlagao da li će na sastanku biti nekih konkretnih prijedloga u vezi načina direktne nabavke vakcine, no činjenica da su trojica premijera konačno odlučila zajedno sjesti za sto i razgovarati o ovoj temi svakako je korak naprijed u odnosu na dosadašnje pojedinačno djelovanje različitih nivoa vlasti kada su u pitanju bile najave i razmatranje mogućnosti direktne nabavke ovog lijeka.

Do sada su iz različitih institucija dolazili i različiti odgovori u vezi s direktnom nabavkom vakcine protiv korona virusa, a iz predstavništva u BiH kompanije Pfizer, koja je jedna od onih koja proizvodi vakcinu protiv Covid 19, za Fokus je potvrđeno da oni pregovaraju s vlastima u našoj zemlji, ali da su ti razgovori povjerljivi.

Da li su ti pregovori rezultirali i nekim konkretnim dogovorom, mogli bismo saznati već sutra nakon sastanka trojice primjera.

Inače, BiH očekuje prvi kontingent od naručenih 1.232.000 doza vakcina putem Covax mehanizma od čega je za FBiH predviđeno 800 hiljada doza, a za RS 400 hiljada doza vakcina, te oko 30.000 za Brčko distrikt.

Međutim, još uvijek je neizvjesno kada će uistinu prve vakcine i stići, iako je najavljivano da bi se to moglo desiti krajem januara.

No, poznato je da i ukoliko stignu one neće biti dostatne za imunizaciju najmanje od 60 do 70 posto stanovništva koliko je prema ocjenama stručnjaka neophodno da se vakciniše u jednoj zemlji da bi se postigao kolektivni imunitet.