Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kao da nema krize

Tegeltijin kabinet nabavlja sakoe i suknje, a Vijeće ministara cvjetne aranžmane

tegeltija AA (1)

Svakome odijelo u iznosu 500 KM. Odluka je utemeljena u „dugogodišnjoj praksi“. Grubeša za ugostiteljske uskluge iz budžeta izdvaja 45.299 KM

Odluka o nabavci radnih odijela za potrebe Kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije (SNSD) i Generalnog sekretarijata Vijeća ministara spremna je za usvajanje. Za ovu svrhu iz budžeta će se izdvojiti 5.500 KM.

Piše: A. DUČIĆ

U odluci koja je pripremljena, saznaje Fokus, planirana je nabavka ženske i muške odjeće tamnijih boja (crna, siva, plava), čiji su bitni dijelovi sako i hlače/suknja. Kako je navedeno, odjeća se nabavlja za Kabinet predsjedavajućeg i to za vozača i vozača-kurira, a u Generalnom sekretarijatu korisnici odjeće će biti vozač i zaposleni u Službi za protokolarne poslove, pod uslovom da su angažovani na neodređeno vrijeme.

Nabavka radnih odijela vršiće se jednom godišnje u pojedinačnom novčanom iznosu do 500 KM.

Faksimil Odluke

U odluci se, neovisno od rastuće ekonomske krize u BiH odnosno svakodnevnom rastu troškova života, navodi da je potreba za donošenjem ove odluke utemeljena u dugogodišnjoj praksi (ali i pravnim aktima) međunarodnih kao i institucija Bosne i Hercegovine koje organiziraju i realiziraju protokolarne događaje na visokom i najvišem nivou.

“Kodeksom državnih službenika u institucijama Bosne i Hercegovine je uređen način odijevanja državnih službenika i odijela koja se nabavljaju moraju zadovoljiti standarde kvaliteta koji su u direktnoj vezi za poslovima koje državni službenik i zaposlenik obavlja. Inače, do sada su državni službenici i zaposlenici, prema vlastitim mogućnostima i nahođenju, nabavljali radna odijela iz vlastitih sredstava što će jednim djelom i nastaviti jer ovom odlukom i dalje neće moći zadovoljiti u potpunosti potrebu za koju im je namijenjena. Također treba napomenuti da su i zaposlenici – vozači angažirani u realizaciji VIP posjeta zajedno sa Službom za protokolarne poslove“, dio je obrazloženja odluke.

Kao da krize nema, Vijeće ministara je krajem februara nabavilo cvijetne aranžmane za potrebe Tegeltijinog kabineta u iznosu od 1.500 KM. Cvijetne aranžmane početkom marta nabavljao je i Tegeltijin stranački kolega iz SNSD-a ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

Faksimil Odluke

Početkom prošlog mjeseca ministar pravde BiH Josip Grubeša raspisao je javni piziv za ugostiteljske usluge u iznosu od 45.299 KM i to za, kako je navedeno, delegacije i goste Ministarstva pravde.