Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

John Kirby

SAD šalje nove kontingente oružja Ukrajini: “Sistemi Javelin, Stingeri, bespilotne letjelice su prioritet”

New Project – 2022-04-05T103223.450

Sjedinjene Države također nastavljaju raditi sa svojim saveznicima i partnerima na identificiranju i osnaživanju Ukrajinaca i korištenju svih dostupnih alata za podršku

Podrška odbrambenima snagama Ukrajine bit će pružena u najvećoj mogućoj mjeri i najbržim tempom. To je tokom brifinga izjavio glasnogovornik američkog ministarstva odbrane John Kirby, prenosi Ukrinform.

“Nastavit ćemo podržavati sposobnost Ukrajine da se odbrani. Učinit ćemo sve koliko možemo i što je prije moguće”, rekao je Kirby.

Naglasio je da američka strana određuje prioritete za vrste naoružanja ovisno o potrebama Oružanih snaga Ukrajine.

“Sistemi Javelin, Stingeri, bespilotne letjelice su prioritet”, rekao je glasnogovornik Pentagona.

“Sjedinjene Države također nastavljaju raditi sa svojim saveznicima i partnerima na identificiranju i osnaživanju Ukrajinaca i korištenju svih dostupnih alata za podršku”, rekao je.

Kirby je također izvijestio o posljednjem telefonskom razgovoru između američkih i ukrajinskih ministara odbrane Lloyda Austina i Alexeia Reznikova. Prema njegovim riječima, čelnici dvaju ministarstava “u redovnom su kontaktu”, a pitanje podrške odbrani Ukrajini stalna je tema razgovora. S tim u vezi, uvjerava da Sjedinjene Države opskrbljuju onim što je potrebno ukrajinskoj strani.