Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka Ustavnog suda

Tegeltijina kazna od 500 KM “koštala” i predsjednika Općinskog suda Sarajevo?!

ustavni sud bih
Foto: BHRT

Zoran Tegeltija kažnjen jer na posao nije vratio osobe kojima su prekršena ljudska prava. Zašto je Općinski sud Sarajevo odugovlačio postupak?

Ustavni sud BiH utvrdio je da predsjednik Općinskog suda Sarajevo nije izvršio odluku Ustavnog suda koja se odnosi na slučaj Tuzlanke Zinete Altumbabić koja je dvije decenije bila diskriminirana jer joj je onemogućeno pravo na rad.

Preciznije, Općinski sud nije riješio vlastitu odluku od 10. maja 2021. po kojoj je tadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju kaznio s 500 KM jer nije ispoštovao odluku Ustavnog suda da Altumbabić i još nekoliko osoba vratio na posao u institucije BiH.

Zbog te činjenice rješenje protiv predsjednika Općinskog suda Sarajevo, prema pravilima Ustavnog suda, dostavljeno je Tužilaštvu BiH na postupanje.

Treba naglasiti da je Ustavni sud BiH ovo rješenje donio 30. novembra. Aktuelnog predsjednika Općinskog suda Sarajevo Damira Batotića VSTV je imenovao 29. septembra, dok je prije njega funkciju čelnika ove pravosudne institucije obnašala Janja Jovanović. Dakle, Ustavni sud je ustanovio propuste uglavnom za period kada je na čelu Suda bila Jovanović.

Slučaj Zinete Altumbabić

Naime, Ustavni sud BiH je 15. jula 2020. godine utvrdio da je Altumbabić povrijeđeno pravo iz Evropske konvencije budući da je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH koje je u sastavu Vijeća ministara uporno odbijalo da je vrati na posao.

Fokus je još prije tri godine izvijestio o njenom slučaju. Altumbabić je kao uposlenica Direkcije za civilnu avijaciju Republike BiH 1998. godine otišla na trudničko bolovanje, ali kada se vratila niti je dobila angažman niti otkaz zbog transformacije ove institucije, koja je u međuvremenu došla pod ingerenciju Ministarstva prometa i komunikacija.

Kako stoji u novom rješenju Ustavnog suda BiH, ovaj odluka je Općinskom sud Sarajevo dostavljena 31. avgusta 2020., a rok da poduzmu mjere istekao je 30. oktobra te godine.

Prigovor Tegeltije

Tek 8. marta ove godine, kako stoji u aktu Ustavnog suda, Općinski sud je obavijestio Ustavni sud da je 6. decembra 2021. donio rješenje kojim je odbijen prigovor Tegeltije o novčanoj kazni. Ustavni sud je potom 6. juna ove godine od Općinskog suda Sarajevo zatražio da ga obavijesti šta je poduzeo, a 15 dana kasnije dobio je odgovor da još u ovom predmetu postupaju?!

Ustavni sud je na sjednici od 30. novembra zaključio da Općinski sud odugovlači postupak, odnosno da ne poduzima mjere kojim bi se efikasno izvršio nalog Ustavnog suda BIH.

Novi akt Ustavnog suda o predsjedniku Općinskog suda Sarajevo

Prema članu VI/5 Ustava BiH odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće, a prema članu 72 odluke je dužno poštovati svak ofizičko i pravno lice.