Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tehnološki višak u školama TK bit će raspoređen do kraja sedmice

nastavnici1111

Komisije za zbrinjavanje tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona usvojile su danas na sjednici u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta smjernice rada, te dogovorile da do četvrtka budu urađene raspodjele svih nastavnika i profesora koji su nakon završetka školske godine proglašeni tehnološkim viškom.

Po dostavljanju dokumentacije iz škola, u skladu s kriterijima za iskazivanje prestanka i potrebe za radom, formirane su kantonalne komisije za zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja, sačinjene od predstavnika sindikata, aktiva direktora i Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Radi se o oko 270 prosvjetnih radnika, za čijim radom je prestala potreba djelimično ili u potpunosti. U odnosu na prethodnu godinu, ovaj broj je duplo manji.

– Ove godine u osnovnim školama je iskazana potreba za zbrinjavanjem oko 180 zaposlenika, a u srednjim oko 90 zaposlenih. Nastojimo da to trajno riješimo, raspoređujući nastavnike po odgovarajućim školama, pri tome gledajući da se izvrši optimalizacija u tim školama, vodeći računa o mjestu prebivališta osobe koja se zbrinjava. Zbrinjavanje ćemo završiti do kraja ove sedmice, formirana je i Drugostepena komisija, koja će biti sutra potvrđena na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona da bi se uposlenici mogli žaliti na ponuđeno rješenje – kazao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Izet Jagodić.

Prilikom raspoređivanja tehnoloških viškova Komisija će voditi računa o blizini škole po mjestu prebivališta uposlenika i broju bodova. Veći broj uposlenika iz srednjih škola morat će biti raspoređen u osnovne škole na području Tuzlanskog kantona, prenosi Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.