Tek nešto više od polovina ispitanika podržava uzbunjivače

korupcija2

Tek nešto više od polovine ispitanika, od njih 7.000 iz regiona jugoistočne Evrope reklo je da uzbunjivače treba podržati, dok je jedan od šest građana je rekao da uzbunjivače treba kazniti za njihove radnje, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo pokazuje istraživanje Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) provedenog u nastojanju da se podigne svijest javnosti protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi. RCC je ispitao šta javnost u regionu misli o uzbunjivanju kao jednom od veoma efikasnih alata za otkrivanje korupcije, kriminala i drugih ozbiljnih prestupa. Analiza podataka provedenog istraživanja javnog mnijenja o uzbunjivačima i zaštiti uzbunjivača pod nazivom „Stavovi javnosti o uzbunjivanju u Jugoistočnoj Evropi“ objavljena je na internet stranici Vijeća.

U izvještaju se po prvi put istražuje način na koji građani jugoistočne Evrope gledaju na uzbunjivače i praksu uzbunjivanja. Analiza zasnovana na uporedivim podacima je rezultat istraživanja 7.000 ljudi iz sedam ekonomija jugoistočne Evrope.

“Korupcija i neefikasnost u njenom rješavanju su i dalje razlog velike zabrinutosti društava u cijeloj jugoistočnoj Evropi. Međutim, kako je ovo istraživanje i pokazalo, to se još uvijek nije prevelo u snažnu podršku javnosti uzbunjivačima,“ rekao je stručnjak za reformu javne uprave i borbu protiv korupcije u Vijeću za regionalnu saradnju Radu Cotici.

Istraživanje stavova građana o uzbunjivanju u regionu jugoistočne Evrope pokazuje preovlađujuću relativno slabu podršku uzbunjivačima. Tek nešto više od polovine od 7.000 ispitanika iz cijelog regiona je reklo da uzbunjivače treba podržati dok je samo oko trećine njih reklo da je uzbunjivanje prihvatljivo u njihovom društvu. Osim toga, jedan od šest građana je rekao da uzbunjivače treba kazniti za njihove radnje.

Uzbunjivanje se smatra jednim od najefikasnijih alata za otkrivanje i borbu protiv korupcije. Organizacije poput Vijeća Evrope i Ureda Ujedinjenih nacija za borbu protiv narkotika i kriminala su izradile međunarodne standarde u ovoj oblasti dok je većina vlada iz regiona Jugoistočne Evrope donijela zakone o zaštiti uzbunjivača, objasnio je Cotici i dodao da bi se trebali uložiti kontinuirani napori da se značajnije djeluje na javno mnijenje u korist postupaka uzbunjivanja.

„Potrebno je još mnogo rada da se izgradi razumijevanje stanovništva o upotrebi i značaju uzbunjivanja kao korektivnog alata u djelovanju društva na otkrivanju i smanjenju korupcije. Podaci iz istraživanja daju čvrste dokaze o tome gdje se društva nalaze u putu ka boljem razumijevanju korupcije i djelovanju protiv nje. Objašnjavanje rezultata ovog istraživanja široj javnosti je važno u okviru postojećih nastojanja na podizanju svijesti. Bez odgovarajuće svijesti javnosti teško je pridobiti podršku i pritisak građanstva koji bi doveli do promjena“, navodi Cotici.

Ukupan cilj dimenzije za ‘borbu protiv korupcije’ u sklopu stuba ‘upravljanje u funkciji rasta’ strategije Vijeća za regionalnu saradnju „Jugoistočna Evropa 2020“ je da se formulišu koordinirane regionalne mjere kojima bi se nastojala smanjiti korupcija u javnoj upravi, povećati efektivnost vlasti i unaprijediti poslovno okruženje. Jedna od ključnih mjera predviđenih strategijom JIE 2020 je podizanje svijesti javnosti protiv korupcije kroz aktivnu podršku naporima koje ulažu istraživači, uzbunjivači i druge agencije koje djeluju na ovom polju, kao i podrškom da njihovi nalazi dobiju što veći publicitet.