Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi državni ministri

Tek što su zasjeli u fotelje odmah raspisali tendere za aviokarte, hotelski smještaj…

1 sjednica VMBiH 02-02-23 0055

Borjana Krišto, Zoran Tegeltija, Nenad Nešić, Edin Forto već su, po zakonu, objavili planove nabavki. Većina ministara to nije učinila

Iako je objava plana javnih nabavki obavezna po Zakonu o javnim nabavkama BiH većina institucija ga blagovremeno (a neke i nikako) ne objavljuju. Pojedini državni ministri, koji su imenovani 25. januara, su to učinili, većina ipak nije.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Zaključno sa današnjim danom planove javnih nabavki za 2023. godinu još nisu objavili Ministarstvo odbrane na čelu sa Zukanom Helezom, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice kojim rukovodi Sevlid Hurtić zatim Ministarstvo pravde s Davorom Bunozom na čelu, kao i ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te vanjskih poslova kojim rukovode Saša Košarac i Elmedin Konaković.

Međutim, to su učinili ostali ministri, kao i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. Tako, naprimjer, ministarstvo finansija i trezora BiH na čelu sa Zoranom Tegeltijom. Prema planu javnih nabavki, između ostalog, planirali su troškove smještaja za službena putovanja u zemlji i inostranstvu u iznosu od 82.051 KM, stručne knjige i literaturu u iznosu od 5.982 KM, te usluge reprezentacije po cijeni od 47.863 KM. Svi iznosi su bez uračunatog PDV-a.

Ministarstvo sigurnosti BiH na čelu sa Nenadom Nešićem planira nabavku aviokarata u iznosu od čak 200.000 KM. Među ostalim planiranim nabavkama izdvajamo i nabavku, montažu i skladištenje autoguma u iznosu od 10.000 KM.

Dana 30. janaura novi ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto potpisao je izmjenu plana javnih nabavki u kojima su dodani tehnički pregled vozila i registracija u iznosu od 3.000 KM, kao i usluge štampanja vizit kartica i sl. u iznosu od 1.000 KM, obje nabavke po metodi direktnog sporazuma.

U planu nabavki predsjedavajuće Borjane Krišto, između ostalog, navedena je nabavka cvjetnih aranžmana od 1.500 KM, dnevne i sedmične štampe od 20.000 KM, kao i usluge štampanja biltena „INFO“ Vijeća ministara bIH od 4.000 KM.

Agencija za javne nabavke BiH prošle godine je pratila postupke javnih nabavki, te uočila da brojni ugovorni organi nisu pravovremeno objavljivali planove nabavki kako je propisano članom 17. Zakona o javnim nabavkama.