Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mup rs

Tender za nabavku uniformi: Iako Višković preferira firme iz RS, Lukač ponovo angažira KM Trade

MUP RS je tender za nabavku uniformi za novozaposlene pripadnike Žandarmerije raspisao 29. oktobra ove godine i već tada je bilo naznaka da će upravo firma „KM Trade“ iz Visokog dobiti taj posao

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske odlučilo je da od firme „KM Trade“ iz Visokog nabavi uniforme za novozaposlene pripadnike Žandarmerije Republici Srpskoj. Vrijednost ugovora, koji je MUP RS sa firmom „KM Trade“ potpisao 16. decembra, vrijedan je 100.000 konvertibilnih maraka, bez PDV-a. Sudeći prema tenderskoj dokumentaciji, u Žandarmeriji RS zaposleno je 80 novih pripadnika (poprilična brojka), jer se nabavlja po 80 beretki, kačketa, te taktičkih jakni sa polar uloškom, piše Žurnal.

Ugovorom je precizirano i da firma iz Visokog isporuči po 160 komada majica kratkih i dugih rukama, isto toliko taktičkih košulja dugih rukava, svakom od novozaposlenih pripadnika Žandarmerije po dva komada. Misterija je broj taktičkih čizama, kojih će biti isporučeno 105 komada. Nema sumnje da su čizme dobrog kvaliteta, pa će ih, osim novozaposlenih u Žandarmeriji, na poklon dobiti još 25 osoba iz policije RS.

MUP RS je tender za nabavku uniformi za novozaposlene pripadnike Žandarmerije raspisao 29. oktobra ove godine i već tada je bilo naznaka da će upravo firma „KM Trade“ iz Visokog dobiti taj posao. Zašto? Zato što je u tenderskoj dokumentaciji na stranici 7. i 8. u „tački g“ kao uslov navedeno da je „ponuđač imao uspješno iskustvo u realizaciji jednog ili više ugovora sa predmetom isporuke dijelova policijskih uniformi u posljednje tri godine (prihvatljiv je period realizacije ugovora od 01.12.2017. do dana otvaranja ponuda) u vrijednosti od najmanje 90.000,00 KM bez PDV-a (po jednom ugovoru).

To je, samo po sebi, značajno suzilo krug firmi od kojih bi bila nabavljena uniforma. Osim „KM trade“, tu su još ABC Sporting, Danial S, K.L.M. i BRAMY.

Kompanija „KM Trade“ d.o.o. je osnovana 1999. godine u Visokom, specijalizovana i registrovana za promet naoružanja i specijalne opreme.

Vlasnici „KM trade“ su Nihad Mašić i Kadrija Kolić, firma ima 49 zaposlenih, a prihod u prošloj godini bio im je veći od 12,5 miliona maraka. Osim za MUP RS, nabavljali su opremu i pobjeđivali na tenderima koje je raspisivala Federalna uprava policije, MUP Federacije BiH, Policija distrikta Brčko, Federalna uprava civilne zaštite, SIPA…

Zanimljivo je da se u tenderskoj dokumentaciji odštampani amblemi Žandarmerije i Policije RS, sa veoma preciznim karakteristikama. To nikako ne bi trebalo/smjelo da se pojavljuje u tenderskoj dokumentaciji, jer postoji mogućnost da ukazuju na tačno određeni brend i da pogoduju određenom ponuđaču. Sve to je asociralo da će tender dobiti „KM trade“, tim prije jer je u 2019. godini od te firme MUP RS nabavio dijelove redovne uniforme za kadete i policijske službenike, sa identičnom tehničkom specifikacijom, odnosno slikama dijelova uniforme. Na tenderu su učestvovala dva ponuđača, ali je jedinu prihvatljivu ponudu dao „KM trade“. Nema sumnje da vrh MUP RS ima razgranatu saradnju sa visočkom firmom, kojoj su praktično namještena oba tendera. U poslednjem, visočka firma bila je jedini ponuđač, jer su ostali ponuđači, najvjerovatnije, procijenili da nemaju šanse. Kao kriterijum za odabir baš te firme navedena je najniža cijena, koja je u pfening jednaka onoj koju je MUP RS naveo u tenderu.

Odluka MUP RS da uniforme za novozaposlene u Žandarmeriji nabavi od firme iz Visokog pokazala je da ministra Lukača ne interesuje mišljenje premijera RS Radovana Viškovića.

Samo dan nakon što je MUP RS potpisao ugovor sa „KM trade“, Višković je u Narodnoj skupštini RS pričao o tome kako želi da se uniforme i obuća za pripadnike MUP-a nabavljaju od firmi u Republici Srpskoj, kako bi u entitetskoj privredi ostala višemilionska sredstva. Naveo je i kako će on i Lukač okupiti domaće proizvođače iz oblasti tekstila, kože i obuće da bi se dogovorili uslovi i nabavka odjeće i obuće za pripadnike MUP-a.

„Neće naši policajci hodati goli ni bosi kao što nisu ni do sada, i o tome vodimo računa“, rekao je tada Višković.

Očigledno da se prije toga nije konsultovao s Lukačem, koji, nema sumnje, ima interes da uniforme i opremu za MUP RS nabavlja od firme iz Visokog, koja je, potvrdila su to dva navedena tendera, njegov favorit. Da je drugačije, bilo bi više ponuđača. Kada je u pitanju tender na koji se javi samo jedan ponuđač, sa cijenom identičnom limitiranoj ili malo nižoj, tu nisu čista posla. Potvrdilo se to u praksi mnogo puta.