Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Tenk kao spomenik u blizini škole, reakcije javnosti podijeljene

Foto: Ilustracija

S obzirom na to da je sporan izgled spomenika koji će biti u obliku tenka, mnogima je sporna i lokacija

Brojne reakcije u javnosti nakon vijesti da će u Sarajevu biti postavljen spomenik specijalcima iz Udruženja veterana “Bosna”. Nakon osam godina prikupljene su sve potrebne dozvole. Reakcije javnosti su podijeljene. Naime, spomenik će imati izgled tenka, a njegova izgradnja planirana je u blizini škole, navodi se u prilogu BHRT-a.

Spomenik će se sastojati od kamenog zida sa uklesanim imenima 81 poginulog specijalca iz odreda “Bosna”. U centralnom dijelu uništeni tenk i dio sa pet bronzanih figura specijalaca. Idejni autor je Nebojša Šerić Šoba.

S obzirom na to da je sporan izgled spomenika koji će biti u obliku tenka, mnogima je sporna i lokacija. No iz odreda Bosna kažu da spomenik neće biti napravljen u parku Druge gimnazije.

“U Gradu Sarajevu prije osam godina kad smo počeli ovaj projekat su nam rekli imamo dvije lokacije za postavljanje spomenika, jedna je kod Zemaljskog muzeja, a druga je u ovom parku. Mi smo rekli, mi bi kod muzeja, a oni mi vama predlažemo, Komisija koja je odobrila, predlažemo vam park. Sve dozvole imamo od države, opštine i od Grada i proglašen je spomenikom od značaja za grad Sarajevo”, kaže Muhamed Gafić, član Udruženja veterana odreda policije “Bosna”.

Iz Grada Sarajevo novinari BHRT-a nisu dobili više informacija. Iz škole su im kazali da cijeli proces dugo traje. Mislili su, kažu, da se odustalo od toga. Nisu bili pozvani niti su učestvovali u javnoj raspravi, a kao obrazovna ustanova nemaju zajednički stav.

Zajedničkog stava još nema ni u Vijeću roditelja KS. Čeka se, kažu, mišljenje svih roditelja.