Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tepić i drugi: Svezan za radijator i pretučen

tuzilastvo BiH

U nastavku suđenja za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je premlaćivan u zgradi policije u Kotor-Varoši 1992. godine.

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH, KW-10, kazao je da je nakon hapšenja u julu 1992. godine bio fizički i psihički maltretiran u zgradi policije u Kotor-Varoši.

Kako je rekao, u jednoj od kancelarija u zgradi policije bio je svezan za radijator i pretučen.

“Otprilike dva sata nakon toga odveden sam u prostoriju krim-službe, gdje je bila obrada, psihofizičko maltretiranje i davanje iskaza na okolnosti organizovanja naoružanja”, kazao je svjedok i dodao da su i drugi zarobljeni ljudi premlaćivani.

Svjedok je rekao da je načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Kotor-Varoši bio Savo Tepić.

KW-10 je dao iskaz na suđenju Savi Tepiću, Dušku Maksimoviću, Dušku Vujičiću, Iliji Kurušiću i Radojku Keveroviću. Oni su optuženi za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Vujičić, Maksimović i Keverović policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Na ovom ročištu, Optužba je pročitala iskaz preminulog svjedoka Mehmeda Muminovića koji je 1998. godine govorio o strijeljanju i udaranju Bošnjaka i Hrvata na području Kotor-Varoši.

Muminović je u svom iskazu spominjao imena strijeljanih ljudi, te naveo da su zarobljene osobe premlaćivane, uključujući i njega. On je naveo da je u zatočeništvu proveo 45 dana.

Odbrane optuženih su prigovarale na zakonitost iskaza koji je dao Muminović.

Nastavak suđenja je zakazan za 26. septembar.