Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gligoriću godinu dana zatvora za zloupotrebu položaja

Tihomir Gligoric

Okružni sud u Banja Luci osudio je bivšeg direktora Republičke uprave za geodetsko imovinsko-pravne poslove Tihomira Gligorića na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.

Gligoriću je Okružni sud uz godinu zatvora naložio i da namiri štetu od 264.000 konveritibilnih maraka.

Sudija Ogla Pantić je rekla da je nakon ocjene svih dokaza nesumnjivo dokazano da je Gligorić od 2008. do 2013. godine kao direktor Republičke uprave za geodetsko imovinsko-pravne poslove svjesno kršio zakone i očigledno nesavjesno postupao.

Proglašen je krivim da je suprotno zakonima koristio novac Republičke uprave za geodetsko imovinsko-pravne poslove, te je zloupotrebama omogućio nezakonito isplaćivanje naknade za potrebe smeštaja deset radnika, čime je pričinio štetu od 264.297 maraka.

„On se kao direktor morao baviti provođenjem zakona i bio je odgovoran za upravljanje sredstvima. Morao je biti upoznat sa Zakonom o platama u Republike Srpske po kojem radnici nisu imali pravo na naknadu za smještaj, ali i pored toga je potpisivao ugovore za zakupe stanova i tako oštetio budžet. To je radio iako je bio upoznat od revizorske službe i saradnika da je to nezakonito, ali on je nastavio sa produženjem ugovora“, navela je Pantićeva.

Gligorić je dužan da plati oko 4.900 maraka sudskih troškova, te 400 sudskog paušala.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.