Redžep Salić održao press-konferenciju

Teške optužbe smjenjenog direktora: “Drljača sredio kupatilo od para iz Zavoda Pazarić”

redzep salic

Sve vrijeme Drljača je učestvovao u svim prevarama i ništa nije poduzeo po tom pitanje, tvrdi Salić

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić Redžep Salić, koji je smijenjen odlukom Upravnog odbora tog zavoda, zatražio je hitnu smjenu federalnog ministra rada i socijalne politike Veske Drljače, jer je kako tvrdi, najodgovornija osoba za situaciju u tom zavodu.

Salić je danas na pres-konferenciji potvrdio da ga je Upravi odbor smijenio, a taj odbor, kako je istakao, smijenila je prethodno Vlada FBiH.

“Ministar Drljača nije ništa poduzeo da zaštiti uposlenike i štićenike u Pazariću. Nakon moje smjene, ni jedan čovjek neće smjeti da priča o korupciji i kriminalu”, kazao je Salić i dodao:

“Mene je smijenio Vesko Drljača. Sve vrijeme Drljača je učestvovao u svim prevarama i ništa nije poduzeo po tom pitanje. Tražim njegovu smjenu. Samo jednom je posjetio djecu. Izvještaj Porezne uprave pokazuje da je pronađeno 500.000 KM. Uposlenici nadljudskim naporima brinu o djeci. Moja smjena ništa ne znači. Prvi sam progovorio o kriminalu. Je li moja smjena poruka Vlade? Je li to znači da niko ne smije iznijeti kriminal? Ko je mene zaštitio?

Da nije medija, ko zna šta bi mi uradili. Sada će da mi napakuju svašta. Iz medijskih izvještaja sam shvatio da je od tih para Drljača sebi sredio kupatilo. On gura Upravni odbor. Meni su prijetili ljudi iz Upravnog odbora koji pijani dolaze na posao. Porezna uprava je analizirala sve u protekle četiri godine, otkad je Drljača ministar. Dozvoljeno je da novac ode u privatne džepove. Dali smo sve podatke Tužilaštvu, desila se brutalna krađa u Zavodu Pazarić”, ustvrdio je Salić.

Tvrdi da je u dokumentu Porezne uprave FBiH navedeno da postoji 594.908 KM neplaćenog poreza, te istakao da je ministar Drljača morao biti informiran o tome.

Salić je kazao da se njegovom smjenom neće ništa promijeniti te da uposlenici i sada nadljudskim naporima čuvaju štićenike.

Upravni odbor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić smijenio je danas na telefonskoj sjednici direktora Zavoda Redžepa Salića, čime je ispoštovana odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 22. novembra o smjeni cjelokupne uprave tog zavoda.

Federalna vlada donijela je tu odluku nakon što je poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić objavila snimke o štićenicima Zavoda koji su vezani, a te materijale objavili su i svjetski mediji.