Sarajevo

Teško stanje u Gerontološkom centru: “Nemamo kisik, a zdravstvene ustanove nam ne pomažu”

gerontoloski

U Gerontološkom centru u Sarajevu je manjak kapaciteta, i smještajnih i ljudskih

Štićenici i uposlenici Gerontološkog centra u teškoj su i neizvjesnoj situaciji. Ne mogu sami da se izbore s virusom i neophodno je izmjestiti pacijente u neku od bolnica, jer se radi o visokorizičnim licima koja imaju više od 65 godina, piše BHRT.

U Gerontološkom centru u Sarajevu je manjak kapaciteta, i smještajnih i ljudskih.

“Mi nemamo više prostora da smještamo te ljude, jako je alarmantno da držimo te ljude u ustanovi, to kaže i naš doktor. Mi ne možemo ovdje liječiti, zaista imamo problem, ne možemo pružiti adekvtanu pomoć koju oni trebaju, nemamo kisik, ne možemo nikoga priključiti na kisik”, kaže direktorica Gerontološkog centra Melisa Alibašić Hadžić.

“Jedan ljekar, dakle u ovom slučaju ja, znam šta to sve znači i uz sve napore, jedva uspijevam uraditi ove elementarne stvari”, ističe dr Šemsudin Hadrović.

Uprkos molbama i zahtjevima, pomoć drugi zdravstvenih ustanova do sada nisu dobili.

“Zvali smo hitnu, oni su rekli da su u gužvi i ne mogu doći, zvali smo Kovid ambulantu, rekli su nam da zovemo Dom zdravlja Novi Grad pa ćemo vidjeti da li će se neko odazvati”, kaže Alibašić Hodžić.

Ove ustanove pokušali smo i mi kontaktirati, dobili smo samo Hitnu pomoć Kantona Sarajevo. Direktor te ustanove objašnjava kako Hitna pomoć djeluje prema prioritetima.

“U tom trenutku su bile 2-3 kritične intervencije na terenu, i u tom trenutku nismo mogli pomoći, jer se radilo o ubistvu, jer mi radimo po prioritetima, ili ako je baš u kritičnom stanju pacijent. Mi smo predložili da ga oni voze, na šta se direktorica i složila”, kaže direktor Hitne pomoći KS Adem Zalihić.

Sudbina štićenika ove ustanove nepoznata je, zaražene osobe, za sada, ostaju u Gerontološkom centru. Iz Opće bolnice navode kako im se rukovodstvo te ustanove nije obraćalo za pomoć u vezi sa smještajnim kapacitetima. Klinika za plućne bolesti Podhrastovi nije odgovorila na naš upit, zbog čega ne mogu primiti zaražene osobe.