Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Teškoće turizma u BiH: Mjesto sa milion posjeta godišnje, ali bez kanalizacije

Međugorje,_Bosnia_and_Herzegovina_Apr-26-2012_173_(7155876644)

Turistički radnici i bh. zvaničnici već godinama govore o velikim potencijalima BiH u turizmu. Iako ovaj sektor iz godine u godinu bilježi rast, potencijali su u velikoj mjeri još uvijek neiskorišteni. Jedan od najvećih problema je nedostatak infrastrukture.

Očit primjer je Međugorje, mjesto sa milion posjeta godišnje koje još uvijek nema riješeno pitanje kanalizacione mreže.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakao Željko Vasilj, voditelj Ureda Turističke zajednice Međugorje, ovaj projekat je započet i trajat će sigurno nekoliko godina.

“Ono što je važno jeste da je počelo priključivanje na cjevovod glavne kanalizacione mreže. Veliki objekti su se već počeli priključivati na taj cjevovod i to će za ovaj kraj biti od velike važnosti, zbog ekoloških problema koji se mogu stvoriti”, kazao je Vasilj za Fokus.ba.

Što se tiče dosadašnjeg toka sezone, Vasilj ističe da je u Međugorje od početka godine došlo između 350 i 400 hiljada ljudi.

“To je uobičajeni broj ukoliko se uporedi sa proteklim godinama. Glavni dio sezone tek očekujemo. To su osmi, deveti i deseti mjesec u toku godine kada u Međugorje dođe 60 posto od ukupnog broja posjetitelja. Nadamo se da će i ova sezona biti u okviru naših očekivanja. To je manje-više, grubo rečeno, oko milion ljudi. Od tog broja 70 posto su stacionirani gosti, znači gosti koji borave dva-tri dana. Ostatak su oni koji dolaze u jednodnevnim ili poludnevnim aranžmanima”, rekao je naš sagovornik.

Kada je riječ o strukturi posjetitelja, na prvom mjestu su Italija, a zatim slijedi Poljska.

“To su dva udarna tržišta sa najvećim brojem hodočasnika. S tim da iz Italije u zadnjih godinu-dvije imamo smanjen broj posjeta, što nadoknađuju Poljaci koji su sve brojniji. Veliki je broj građana zemalja istočne i centralne Evrope: Ukrajina, Rumunija, Češka, Mađarska itd. Kada je riječ o zemljama zapadne Evrope najviše je posjetitelja iz Španije, Francuske, Njemačke, Austrije, Irske, Belgije itd. Iz Evrope dolazi 70 posto hodočasnika. U protekle tri godine gotovo da imamo identičan broj posjeta u toku godine. Ako sa određenih tržišta dođe do pada, onda to nadoknadimo sa drugih. Šta će biti do kraja ove godine i koliko će biti posjeta, mnogo će zavisiti i od stanja italijanske ekonomije. Oni su se suočavali sa problemima”, naveo je Vasilj.

Komunalni i infrastrukturni projekti su u ovom trenutku od velike važnosti za ovo mjesto. Završen je kružni tok koji je rađen od prošle jeseni.

“Što se tiče cesta, tu imamo problem. Prilaz odnosno dolazak sa autoceste A1 praktično prolazi kroz samo Međugorje. Taj jedan dio od šest kilometara mora se nužno poboljšati, odnosno presvući novim asfaltnim slojem. To je u domenu kantonalnih i federalnih vlasti. Oni su to već i odobrili, tako da trebaju početi radovi. Broj vozila je veliki i očekujemo da se to riješi”, zaključio je Vasilj.